Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
DFCD: FMO SNV WWF Climate Fund Managers, Olivia Ettema
DFCD: FMO SNV WWF Climate Fund Managers, Olivia Ettema
25 maart 2021

Naar nieuwe natuur, nu het nog kan

De eerste particuliere investeerders kloppen op de deur om projecten te financieren die de natuur weerbaarder maakt tegen de opwarming van de aarde. Dat meldt het in 2019 opgerichte Dutch Fund for Climate and Development (DFDC), dat zich richt op dergelijke klimaatprojecten. In Vietnam bestaat belangstelling om accaciaplantages te financieren, maar ook om rotan in de bossen te oogsten voor de meubelindustrie. In Kenia is een proefproject gestart om verzilt water uit drinkputten te zuiveren.

De P+ Special ‘Financier klimaatadaptie’ schetst een portret van dit wereldwijd unieke fonds, een niet eerder vertoonde samenwerking van nogal verschillende partners.

Om meer geld voor klimaatprojecten te genereren sloegen ontwikkelingsbank FMO, het commerciële Climate Fund Managers, ontwikkelingsorganisatie SNV en het internationale Wereld Natuur Fonds de handen ineen. De verrassende combinatie DFCD moet een stroom aan ‘bankable projects’ opleveren, en private investeerders over de streep trekken. Met 160 miljoen aan overheidsgeld moet minimaal een half miljard aan private investeringen worden gemobiliseerd.

De P+ Special beschrijft een project in Kitui County, Kenia, waarin het DFCD samenwerkt met het Finse bedrijf Solar Water Solutions. Het gaat om de regio tussen de hoofdstad Nairobi en havenstad Mombasa die kwetsbaar is voor klimaatverandering. De kwaliteit van het lokale drinkwater uit putten gaat er hard achteruit, door verzilting en een teveel aan fluoride. 

De door Solar Water Solutions ontwikkelde mobiele waterzuiveringsinstallaties in een container, die geheel draaien op zonne-energie, tackelen dit probleem. Met hun mobiele telefoon kunnen bewoners tegen een kleine vergoeding gezuiverd water uit de installatie tanken. Het idee is om uiteindelijk 200 units te plaatsen, waar 400 duizend mensen van kunnen profiteren. 

DFCD-partner SNV is betrokken bij de eerste proeffase. De ontwikkelingsorganisatie moet nagaan of deze technologie geschikt is voor dit gebied. Ook onderzoekt SNV of bewoners bereid zijn te betalen voor schoon drinkwater, en kijkt de organisatie naar oplossingen voor de mensen die dat niet kunnen. 

In Vietnam is klimaatadaptatie ook hard nodig. Het team van DFCD-partner WWF selecteerde al vier projecten die voor financiering in aanmerking komen. Het gaat vooral om het tegengaan van ontbossing, door de aanleg van acacia-plantages en het oogsten van rotan uit de bossen (voor de meubelproductie), en het stimuleren van duurzame koffieproductie. De benodigde financiering per project varieert van 1,3 tot 9 miljoen dollar. 

DFCD-projectleider Khanh Ton zegt hierover in P+: “Wij zijn nu ook bezig commerciële banken te betrekken bij de acacia- en rotanproductie. Een miljoen kleine boeren in Vietnam houdt zich hiermee bezig. Tot voor kort wilde geen bank daar z’n vingers aan branden. Veel te veel risico, dachten ze. FMO en het DFCD kunnen dat openbreken.”

Lees alles over de manier waarop de vier verrassende ‘bedgenoten’ van dit klimaatfonds elkaar gevonden hebben.

Download van de P+ Special ‘Financier klimaatadaptie’ (gratis).

Bericht Hans van de Veen

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special Financier klimaatadaptatie (2025 kb)