Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Forust, uitgeprint zaagsel
Forust, uitgeprint zaagsel
22 mei 2022

Forust: zaagsel kan bijzonder hout worden

Een houten stuurwiel. Een bloempot. Een gewelfd kunstvoorwerp. Het zijn luxe 3D-geprinte producten van een hopeloos afvalmateriaal: zaagsel uit timmerfabrieken.

Het Amerikaanse bedrijf Forust ontwikkelde een procedé om zaagsel te binden met een biologisch en niet giftig bindmiddel. De vinding kan volgens de beroemde architect William  McDonough (van:‘Cradle to Cradle’) voorkomen dat er ‘miljoenen bomen nodeloos worden omgekapt’. 


Als strooisel in de varkensstal

De enorme hoeveelheden zaagafval in timmerfabrieken is in veel landen zo’n probleem dat het maar in de grond wordt gestopt. In Nederland werkte De Lange BV zich op tot een specialist die opgehaald zaagsel aanbiedt als bodembedekking in stallen voor varkens en kippen. Ook worden er wel blokken voor het aanmaken van de open haard van gemaakt. In geen van de gevallen is sprake van upcycling van het restmateriaal. 

"Duurzaamheid en hergebruik van afvalstromen zijn de belangrijkste doelstellingen bij het creëren van Forust", liet Andrew Jeffery, CEO van het bedrijf eerder weten. "We willen deel uitmaken van een revolutie door geweldige producten te creëren met behulp van on-demand technologieën en tegelijkertijd de hoeveelheid afval die in de atmosfeer en op stortplaatsen terechtkomt te verminderen."


Gebonden met lignine

Forust begint met twee bijproducten van de houtindustrie: houtmeel (een fijn, gefilterd zaagsel) en lignine (een natuurlijk polymeer dat voorkomt in de celwanden van houtachtige planten). Forust gebruikt vervolgens geavanceerde CAD 3D-printsoftware, gepatenteerde materialen en productieplatformen van Desktop Metal (de eigenaar van de start-up) om het afval te upcyclen tot nerfloze, zeer sterke, duurzame houten onderdelen’.

Het geprinte hout ziet er zo echt uit omdat op de oppervlakte een digitale nerf wordt gedrukt, voordat traditionele houtbehandelingen worden toegepast, zoals schuren, beitsen en verven.


Onderdelen voor jachten

De onderdelen kunnen vervolgens worden gebruikt voor het maken van meubels (waaronder stoelen en kastdeuren), luxe interieuronderdelen (zoals versnellingspook en onderdelen voor jachten), diverse consumentenproducten (zoals fruitschalen en bloempotten), en zelfs in de architectuur.

CEO Jeffery: "Ons proces is gebaseerd op uitgebreid onderzoek in de afgelopen tien jaar op het gebied van hardhout, wat heeft geleid tot complexe en elegante afgewerkte constructies.” De eindproducten lijken in niets op spaanplaat, een betaalbaar houtalternatief gemaakt door houtsnippers te persen met een synthetisch bindmiddel (en vaak onderdeel van IKEA-kasten zoals de beroemde Billy, die na een keer demonteren nooit meer zo stevig is als voorheen).


Zelf ontwerp inleveren

"Onze afgewerkte producten zijn niet te onderscheiden van traditioneel vervaardigde houtproducten die je in een winkel kunt vinden”, stelt Jeffery. “Het maakproces is onzichtbaar gemaakt.”

Het is mogelijk eigen 3D-ontwerpen op de website van Forust te uploaden die vervolgens in een ‘houtsoort’ naar keuze kan worden uitgeprint.