Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Parijs Lichtstad, foto Hetty Nietsch
Parijs Lichtstad, foto Hetty Nietsch
27 februari 2013

Winkeliers Parijs doen ‘s nachts licht uit

Op 1 juli gaan in Parijs alle lichten in kantoren en winkels uit. Verplicht. Van 1 uur ’s nachts tot 7 uur ‘s ochtends. President François Hollande verordonneerde dit gedurfde wettelijke klimaatbeleid.

Eigenlijk is de maatregel nog scherper. De laatste werknemer die het pand verlaat, moet alle lichten uitdoen. Ook al is het al om 9 uur ’s avonds. Uiteraard ook alle lampen van de voorgevel.

Voor een land dat de Lichtstad herbergt, is dit een een politieke daad die lijkt op zelfmoord. Dat bedacht Hollande ook. Parijs is een wereldattractie, goed voor miljarden euro’s aan inkomsten van toerisme. Daarom werd voor de belangrijkste plaatsen in de stad een uitzondering gemaakt. In Rue de Rivoli, Place dea Vosges en de Champs Elysées blijft daarom de hele nacht het licht branden. In totaal krijgen winkeliers in 41 zones een ontheffing.

En de Eiffeltoren? De verlichting daarvan gaat nu al om 2 uur ’s nachts uit.

Het resultaat? Een besparing van 250.000 ton aan CO2, oftewel een besparing ter grootte van het energiegebruik van niet minder dan 750.000 huishoudens. En eigenlijk is dat niet eens zoveel. De oorzaak: Frankrijk is een grootproducent van kernenergie, waar vele nadelen aan vastzitten, maar niet dat er tijdens het productieproces broeikasgassen worden uitgestoten, zoals bij kolencentrales. Ook produceert Frankrijk al voor 10 procent hernieuwbare energie.

Andere voordelen zijn er ook, volgens Delphine Batho, de Franse minister van Milieu. “Kunstlicht verstoort slaappatronen van mens, maar ook vluchten van vogels, voortplantingspatronen.”

Eerdere rekensommen in deze sfeer werden voor Duitsland, Groot Brittannië en de VS gemaakt. Zouden hier alle computers aan het einde van de werkdag uitgezet worden, dan zou dit niet minder dan 4,4 miljard dollar per jaar aan energiekosten schelen.

Helemaal donker wordt het 's nachts in Parijs dus niet, ook niet in de metro. Maar ook daar worden maatregelen getroffen. Philips heeft de opdracht gekregen 250.000 lichtpunten in de ruim 300 metrostations te vervangen voor energiezuinige led-lampen. Zo zal ook het metrobedrijf de uitstoot in 2020 met 25 procent hebben verlaagd.

Meer links zijn te vinden in artikel in het blog Cleantechies.