Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
fruitpark
fruitpark
07 juni 2013

Stadslandbouw: waar blijven de fruitparken?

Stel je voor: een Vondelpark vol appelbomen, perenbomen, kersen, frambozenstruiken, aalbessen. Deze vorm van stadslandbouw vinden we straks te Seattle.

De wijk heet Beacon Hill en er is een lap grond van zo’n 250 are beschikbaar om met honderden verschillende eetbare bomen en struiken te beplanten. Het ligt prachtig op de zon en is nu nog een met gras begroeide en wat verwaarsloosde heuvel. Denk ook aan notenbomen: walnoten en tamme kastanjes. Alles beschikbaar om vrij te plukken in dit eerste ‘Food Forest’ in de Verenigde Staten.

Het is een uniek project, volgens Margarett Harrison, die het park ontwierp, Ze hanteert het uitgangspunt dat het park zichzelf moet kunnen onderhouden. En dat betekent weer een totaal ecologisch concept, waarin ook insecten als bijen een belangrijke rol krijgen.

Het park komt er niet zomaar. Een initiatiefgroep met de naam ‘Friends of the Food Forest’ zocht eerst steun in de wijk. Een actie met 6000 kaarten in vijf verschillende talen werd ontketend, tot in het Chinees toe. Ze organiseerden markten en allerlei andere gebeurtenissen totdat er voldoende draagvlak voor het plan was.

Hele discussies ook over de vraag: wat nu als 1 iemand alle bosbessen allemaal zelf plukt en opeet? De organisatoren bedachten een pragmatisch antwoord: “Dan zal die persoon het misschien wel hard nodig hebben gehad. Wat pas fout is, is wanneer de vruchten helemaal niet gegeten zouden worden.”

De website van het Beacon Food Forest