Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
yale regenwoudonderzoeker
yale regenwoudonderzoeker
05 februari 2012

Schimmel uit regenwoud verorbert plastic

 

De schimmel heet Pestalotiopsis microspora. Hij verblijft in het regenwoud van Ecuador eet om onverklaarbare reden plastics. Ontdekt door een studieteam van de Yale Universiteit en beschreven door hoogleraar biochemie Scott Strobel.

Strobel was al een tijd op zoek naar ‘fungi’: schimmels, die zin hebben om ‘synthetic polymer polyester polyurethane (PUR)’ op te eten. Laten we het voor het gemak even kunststoffen of plastics noemen, plastics, gemaakt door vele chemische bewerking op basis van fossiele brandstoffen.

Je zou verwachten dat organismen diep in het tropische regenwoud daar geen enkele zin in hebben. In hun natuurlijke ecologische systeem komen door mensen in laboratoria vervaardigde stoffen niet voor. En toch zijn er meerdere soorten die wel degelijk in staat zijn rotzooi op te ruimen, die in andere delen van de wereld generaties lang voor een onbeschrijflijke rotzooi op het land en in de oceanen zorgt.

De organismen bleken in staat de plastics zowel in vloeibare stoffen om te zetten als in een andere vaste stof. Van alle soorten deed de Pestalotiopsis dat het allerbeste. De onderzoekers beschrijven in het tijdschrift voor Applied and Environmental Microbiology dat de schimmel ronduit floreerde op een bedje van plastic afval.

Het vorig jaar verschenen artikel begint nu pas goed aandacht te trekken. Op het blog co.exist is de discussie over de consequenties van deze vinding tamelijk heftig. De  opmerkingen zijn divers. ‘Niet doen, want deze schimmels zetten het plastic om in CO2 en daar hebben we al meer dan genoeg van’. En: ‘En dan is nu de vraag wie het patent heeft op deze schimmel’.

Het wetenschappelijke artikel over de schimmel

De discussie over de vinding