Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
horen zien zwijgen
horen zien zwijgen
16 maart 2012

Crisis doet angst voor opwarming aarde dalen

 

Met een crisis in eigen huis daalt de angst voor de opwarming van de aarde in andermans achtertuin. Dat stelt de Amerikaanse onderzoeker Lyle Scruggs vast. Het lijkt de Nederlandse politiek wel.

De allerlaatste verkiezingen in Nederland draaiden vooral om het woord economie. Het nieuwe kabinet noemde het woord ‘duurzaamheid’ niet eenmaal in de regeringsverklaring.

Heel vreemd is dit niet, zo leren wij nu van de Universiteit van Connecticut. Het is zelfs heel goed verklaarbaar. Associate professor Lyle Scruggs stelde vast dat het ‘geloof in klimaatverandering’ bij de bevolking duidelijk daalde toen de economie stagneerde en de werkloosheid begon op te lopen. “Het is een kwestie van geloven in wat je wil geloven”, zegt Scruggs. “Het is makkelijker om te geloven dat de opwarming van het klimaat reëel is, dan werkelijk te accepteren dat dit zo is.”

Wat bleek uit het onderzoek, dat al begon aan het einde van 1980 - waardoor het er niet op lijkt dat dit een door klimaatontkenners gefinancierd onderzoek is om alweer twijfel te zaaien over harde wetenschappelijke feiten?

In 2008 was het volgens onderzoeksbureau Gallup nog zo dat 60 tot 65 van de Amerikanen het er over eens was dat de opwarming van de aarde een werkelijk gevaar was. Men dacht ook dat wetenschappelijke onderzoeken die dit aantonen in orde zijn. Het percentage Amerikanen dit hier zo over dacht was in 2010 echter gezakt naar 50 procent.

Scruggs vond een duidelijk verband tussen het hebben en houden van een baan en prioriteit geven aan de opwarming van de aarde. Het maakt dan zelfs niet uit welke politieke voorkeur mensen hebben. Heel wat Amerikanen zien aandacht voor klimaatproblematiek en economische groei als conflicterende zaken: ze denken dat je maar het een of het ander kunt doen.

Nu de Amerikaanse economie weer opkrabbelt, verwacht Scruggs dat het percentage van mensen die het belangrijk vinden dat er maatregelen worden getroffen tegen de opwarming weer zullen gaan stijgen.

Meer over dit onderzoek. 


 

Downloads

Meer info download je hier:

Onderzoek van Scruggs (469 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier