Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Eau Good door Black and Blum
Eau Good door Black and Blum
23 februari 2012

Eau Good: schoon water door houtskool

Het Britse ontwerpbureau Black and Blum ontwierp de Eau Good; een waterfles met daarin een stuk houtskool dat kraanwater reinigt. De techniek blijkt in Japan al eeuwen te worden gebruikt.

Kraanwater reinigen met houtskool. Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, maar Japanners doen het al eeuwen. Binchotan heet dit soort houtskool. Het wordt gemaakt van de takken van de eik. De stronk mineraliseert het kraanwater, vermindert de chloorhoeveelheid en balanceert de zuurtegraad (pH).

De hippe designers van Black and Blum, een Brits ontwerpbureau gevestigd in Londen, bedachten een concept rondom het Japanse houtskool. Ze ontwierpen er een mooi vormgegeven BPA-vrije plastic fles omheen en gaven hun nieuwe boreling de naam Eau Good mee.

Het werkt heel simpel: de binchotan wordt los geleverd en schuift met een paar knepen in de plastic fles zo op zijn plaats. Na zes maanden is de houtskool uitgewerkt. Voor een paar euro is via de website van Black and Blum weer nieuwe binchotan te bestellen. De oude houtskool is 100% afbreekbaar en kan je bijvoorbeeld ook verkruimelen om als voedsel te dienen voor je planten en bloemen.

Te koop is de Eau Good nog niet: eind maart verwacht het ontwerpersduo pas een eerste oplage. Dan zal de fles via de eigen website of Amazon te koop zijn. Ook zullen een aantal winkels in Nederland de fles verkopen, maar nog niet duidelijk is welke.

Ondanks de goede kwaliteit van  het Nederlandse kraanwater is Angelica Mastronardo van Black and Blum overtuigd dat het in Nederland ook zal verkopen: “Het water hier in Engeland is ook heel schoon, maar het smaakt niet erg lekker en dus kopen veel mensen gebotteld water. De houtskool neemt alle chloor en andere nare smaakjes weg en doet het water lekker smaken. Daar zal in Nederland ook behoefte aan zijn.”

Aan de erkenning van de ontwerperwereld zal het niet liggen: de fles won in januari de prijs ‘Beste nieuwe produkt’ op de Londense Home show in Earls Court. In de Eau Good filterfles gaat 800 milliliter en kost 17,95 euro.

Black and Blum zijn niet de enige ontwerpers die de eeuwenoude Japanse techniek hebben ontdekt. Zo bracht de Move Collective uit New York al eerder de zogenaamde Bobble uit: een stijlvolle fles die water filtert terwijl je drinkt. Het ziet er iets anders uit, maar werkt hetzelfde: het recyclebare koolstoffilter haalt chloor en andere organische bacteriën uit het kraanwater. De houtskool gaat alleen iets minder lang mee: Bobble raadt aan na twee  maanden het filter te vervangen. De prijzen liggen wel iets lager en variëren van 14,95 tot 10,95. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren.

(De zegeningen van actief koolstof kennen wij in Nederland ook, van Norit. Het is nog steeds een van de beste natuurlijke medicijnen tegen buikloop. Ook Norit perfectioneerde de werking door er voor reizigers in de tropen kant en klare waterreinigers van te maken).

Nu al te koop: Waterbobble 

Ontwerpen van Black and Blum

Door Marianne Lamers