Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Kaart Global Forest Watch
Kaart Global Forest Watch
26 maart 2014

Google Streetview voor bossen

Live zien hoe een tropisch bos op Sumatra verdwijnt? Het kan, met Global Forest Watch. Voor bedrijven die afspraken maken over duurzame palmolie is het geweldige check. Leven hun toeleveranciers de afspraken wel netjes na?

Wie een vakantiehuisje in Frankrijk wil huren, kijkt eerst op Google Streetview om zich beter te oriëteren. Ligt het echt zo heerlijk verlaten in dat idyllische dal? Is er geen snelweg binnen gehoorafstand?

Een bedrijf als Unilever, dat al zijn palmolie nog dit jaar gegarandeerd wil betrekken uit niet-ontboste concessies, is voor de controle van zijn leveranciers afhankelijk van een papieren certificeringswerkelijkheid, aangevuld met zo nu en dan een reality check (audit) op de grond. Daarin komt verandering met Global Forest Watch, een soort Google Streetview voor bossen, maar dan vanuit de lucht. De bossenkaart geeft Unilever informatie waar het “dringend behoefte aan heeft”, zegt Johan de Koning, hoofd External Affairs bij Unilever Nederland en economisch adviseur voor Unilever wereldwijd.

Global Forest Watch, opgezet door het World Resources Institute (WRI), bevat een een interactieve kaart die bijna real time gedetailleerde en betrouwbare bevat data over de stand van de bossen wereldwijd. De kaart is mogelijk dankzij de computertechnologie (rekenkracht) van Google en satellietbeelden van NASA. Die beelden worden gecombineerd met alle mogelijke data over bossen. De gebruiker kan verschillende kaartlagen over elkaar leggen en met een tijdschuifregelaar zien hoe de situatie tussen 2000 en nu is veranderd. Zo ontsluit de kaart een schat aan informatie: bosbranden in een palmolieconcessie of beschermd bos, de schaal van de ontbossing in de Amazone, de gigantische oppervlakte aan mijnbouw in Colombia.

Voor bedrijven is de kaart een managementinstrument. Unilever kan bijna op het moment zelf controleren wat er gebeurt in de concessies van zijn palmolieproducenten. Dat is in Unilevers belang, zegt De Koning, omdat het “ontbossing de potentie heeft om de toekomst van onze business en die van anderen te ondermijnen. Kopers van belangrijke grondstoffen als palmolie, soja, hout en vlees kunnen beter controleren of hun leveranciers zich aan de wetten houden, duurzaamheidsafspraken en certificaten. Leveranciers kunnen op een betrouwbare wijze aantonen dat hun producten ‘ontbossingsvrij’ zijn en legaal geproduceerd.” Financiële instellingen kunnen met behulp van de kaart beoordelen welke bossen-gerelateerde risico’s bedrijven lopen waarin ze investeren.

De hele wereld kijkt mee. Het WRI is ervan overtuigd dat hiervan een grote stimulans uitgaat om iets aan dit probleem te doen.

Website over Global Forest Watch

Tekst Han van de Wiel