Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Garnalen pellen Greenfox
Garnalen pellen Greenfox
20 november 2015

Weer Noordzeegarnalen zonder chemicaliën

Ze zijn hand gepeld in Nederland door pelsters met een afstand tot de arbeidsmarkt. Sociale onderneming GreenFox belooft: verser kan niet en geen benzoë- en sorbinezuur op deze garnalen.

Het was een ambacht dat 25 jaar geleden uit Nederland verdween, naar Marokko. Daar was de het handmatig pellen van garnalen nog te betalen, door de lage loonkosten.

Met de opkomst van de sociale onderneming, die zich inzet voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, kwam bij Greenfox de vraag op: kan onze doelgroep dat oude ambacht misschien weer aanleren? Het levert werk op en kwalitatief betere garnalen.

Inmiddels zijn twintig mensen opgeleid en in Den Haag aan de slag gegaan. Het moeten er 150 worden, zo liet directeur Renzo Deurloo van Greenfox weten. Eerder trok hij de aandacht door met dezelfde doelgroep aan de slag te gaan door armaturen van TL-buizen voor veel energiezuiniger exemplaren te vervangen. Diezelfde combinatie van sociaal met milieu weet hij nu ook weer met garnalen te maken.

Deurloo ontdekte dat de zogenaamde Noordzeegarnaal “al een reis van achttien dagen naar Marokko achter de rug heeft. Badend in een bad van benzoë- en sorbinezuur om de tocht te overleven.”

Deze week werd de pellerij in Den Haag feestelijk geopend door staatsecretaris Jetta Klijnsma en wethouder Baldewsingh. “Waar de meeste mensen denken aan een arbeidsbeperking, zien wij juist een specialiteit. Door het garnalenpellen weer terug naar Nederland te halen, kunnen we een succesvol werkgelegenheidstraject starten voor onze mensen.”

De handgepelde Hollandse garnaal wordt onder de naam North Sea Deluxe verkocht en is verkrijgbaar bij Schmidt Zeevis uit Rotterdam.

De website van Greenfox over Northsea Deluxe.