Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Model van de Volkswagen up!
Model van de Volkswagen up!
07 mei 2012

Greenwheels: Peugeots worden auto’s uit stal van Pon

Nu Pon een ‘aanmerkelijk belang’ heeft genomen in Greenwheels, zullen de rode Peugeots 107 vervangen worden. Het zou zomaar de Volkwagen up! kunnen worden, ook een superzuinig en klein stadsautootje.

De up! heeft van alle benzineauto’s de allerlaagste CO2-uitstoot en zou daarom goed passen bij Greenwheels, het bedrijf dat de deelauto groot aan het maken is. “Dat verwacht ook Pon, die heel wat automerken importeert”, zegt een van de twee directeuren van Greenwheels, Jan Borghuis. “Om die reden hebben zij contact met ons opgenomen, met het aanbod onze organisatie met hun kennis en netwerk te ondersteunen.”

Over bedragen of percentages aandelen doet Borghuis geen uitspraken. Greenwheels is altijd erg voorzichtig geweest met het geven van informatie. Maar een reddingsoperatie is het zeker niet. “Oh nee, dat was het in 1997 geweest, maar niet nu. Het gaat ons goed.”

Zeker is dat de rode Peugeots 107 uit het straatbeeld van de steden gaat verdwijnen. “Dat zal op termijn zijn, wanneer de 3-jarige contracten aflopen”, zegt Borghuis. Er wordt de komende maanden gesproken over het merk dat de Peugeot gaat vervangen. Pon is importeur van Volkswagen, Skoda, Seat, maar ook veel grotere wagens als de Bentley. “Die gaat het zeker niet worden. De nieuwe up! lijkt in het assortiment van Volkswagen nog het meeste op de huidige Peugeots”, zegt Borghuis. De Volkswagen up! is uitgeroepen tot World Car of the Year 2012, in New York, door een jury van 66 topjournalisten.

De komende maanden zal ook duidelijk worden wat de financiele versterking van Greenwheels betekent voor de expansie. Borghuis en Lokeren Campagne zijn al vele jaren geleden de grens overgestoken, onder andere naar Duitsland. In Berlijn werd zelfs het deelautobedrijf gekocht, dat het tweetal inspireerde om ook in Nederland een vergelijkbaar concept uit te rollen. Na de eerste opstartjaren van krap geld, is de bundeling met Pon voor Greenwheels een enorme opsteker.

Zullen ook de elektrische Peugeots worden vervangen, waarvan er nu 25 door heel Nederland staan? “Dat denk ik wel”, zegt Borghuis. “Ook hier moeten we nog over gaan beslissen.”

Zou de net in Azië gepresenteerde elektrische VW Beatle Cabrio niet iets zijn, een wat luxer aanbod voor de verandering, waar je de blits mee kan maken? Borghuis blijft zuinig: “Hm. De waarde van de kleinste elektrische auto’s is nu al vele malen groter dan die van de goedkoopste benzinemodellen.”

Het persbericht van Greenwheels