Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
ortho schoen groen
ortho schoen groen
07 februari 2012

Zorgverzekeraars betalen groene orthopedische schoen niet

Zorgverzekeraars weigeren een cent bij te dragen aan de eerste ‘groene’ orthopedische schoen in Nederland. Kaptein Orthopedie neemt de 50 euro meerkosten voor de prijswinnende schoen nu voor eigen rekening.

Waar zitten de extra kosten van deze aangepaste schoen in? Toch niet in het handwerk? “Nee, dat blijft hetzelfde”, zegt Dorine Kaptein. Zij runt samen met haar man de firma Kaptein Orthopedie, waar hij de orthopedische schoentechnicus is. Het is een familiebedrijf, waar ook schoonvader en schoonmoeder eigenaar zijn.

“Nee, voor de groene schoen gebruiken we alleen leer dat volledig plantaardig gelooid is. Normaal wordt leer met zware metalen geprepareerd, die het milieu belasten. Ook voor de verf gebruiken we milieuvriendelijke kleurstoffen. Voor de zool kiezen we het meest milieuvriendelijke rubber. En als het ook maar even kan, worden alle schoenen op een houten leest geschoeid in plaats van op purschuim. Dit alles bij elkaar kost iets meer geld, maar we bieden daarvoor ook extra kwaliteit,” belooft de maakster. Ze kreeg bij de ontwikkeling steun van Voet Centraal, een kleine groep van zes gespecialiseerde schoenmakers.

Een orthopedische schoen maak je precies op maat; hij moet perfect ondersteunen en passen. Het is dit maatwerk dat speciaalschoenen al gauw op een prijs van 1000 tot 1100 euro per paar brengt. Daarom moeten de gebruikers er voor de verzekeraars 15 maanden mee doen, minimaal, wanneer ze tot vergoeding overgaan.

Schoenmaakster Kaptein: “Dat lijkt best lang, denken mensen met normale voeten. Maar die realiseren zich niet dat ze een schoenenkast vol hebben staan. Ze kunnen kiezen. Regent het? Vriest het? Is het zo warm dat de mussen van het dak vallen? Je pakt de schoenen die bij het weer passen, of zelfs de schoenen die kleuren bij de rest van je kleding. Mensen met orthopedisch schoeisel hebben hooguit twee paar in de kast staan: een paar voor de winter en een paar voor de zomer. En wij proberen ze dan zo te maken, dat ze zo onopvallend mogelijk zijn. Het is vervelend als je aan iemand wordt voorgesteld, die eerst naar je voeten kijkt.”

De eerste groene orthopedische schoen is overduidelijk bedoeld voor de koude maanden. Hij heeft wel wat weg van een stoere bergschoen. Twee kleuren bruin, grof stiksel: het model had zo uit Zuid-Duitsland kunnen komen.

Dorine Kaptein: “Maar we hebben ook een model gemaakt voor klanten die graag golfen. Dan worden er speciale eisen gesteld, voor je met schoenen de baan op mag. Dat zijn lage instapmodellen.”

De schoenmakers besloten de schoen in te sturen voor een lokale MVO-competitie, georganiseerd in de Bollenstreek door de gemeenten Hillegom, Lisse en Noordwijkerhout. Ze wonnen er prompt de hoofdprijs mee, goed voor een geldbedrag van 1500 euro. De jury was unaniem, en maakte zich ook al boos over de zorgverzekeraars, die het blijkbaar een zorg zal zijn of een schoen nu wel of niet van duurzame kwaliteit is.

Kaptein laat het er beslist niet bij zitten. “Het zou best wel eens zo kunnen zijn dat onze duurzame schoen langer meegaat. Plantaardig gelooid leer is sterker dan chemisch bewerkt leer, en daarom ook duurder. We weten natuurlijk nog niet of het echt zo is, want geen van onze klanten loopt al langer dan een jaar op deze groene schoenen. Maar stel nu eens dat de schoenen een maand langer dan de voorgeschreven 15 maanden meegaan? Wat is dan die 50 euro nog, als je zo kunt bijdragen aan een langere levensduur en een beter milieu?”

Website van Kaptein Orthopedie

Website de Groene Schoen