Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
HAK
HAK
16 februari 2012

HAK doet de groenten aan Voedselbanken

HAK gaat 700.000 potjes groenten per jaar aan Voedselbanken Nederland leveren. Voor niets. HAK wil zo mensen in financiële nood ondersteunen.

Het gaat om producten als sperziebonen, appelmoes en bietjes die niet volledig voldoen aan de specifieke hoge kwaliteitseisen voor HAK producten, maar die wel uitstekend geschikt zijn voor consumptie. Tot op heden zette HAK deze producten af als B-merk in het buitenland. Hak is gevestigd in Giessen en bekend van de reclameslogan: ‘Je moet de groenten van Hak hebben’.

Een klein percentage van de totale productie voldoet niet aan de hoge kwaliteitseisen die HAK aan zijn producten stelt. Volgens HAK-directeur Michiel F. van Ginkel kunnen daaraan diverse oorzaken ten grondslag liggen, zoals deukjes in de deksel, potjes die onvoldoende gevuld zijn of groenten die afwijken van de gewenste kleur en smaak. Ondanks de afwijkingen zijn deze producten uitstekend geschikt voor consumptie.

Het aanbod van HAK om producten te leveren, naar verwachting rond de 700.000 potjes groenten per jaar, kreeg een warm onthaal bij Voedselbanken Nederland. Deze organisatie streeft ook streeft naar de vermindering van voedselverspilling. “Wij zijn erg blij met de aanvulling op het voedselpakket met een langer houdbaar product als de groenten van HAK. Voor mensen die slechts een minimaal te besteden bedrag van zes euro per dag of zelfs minder hebben, zijn groenten erg belangrijk. We zijn daarom erg blij dat HAK ons nu structureel ondersteunt”, aldus André Verschoor van Voedselbanken Nederland.

Voedselbanken Nederland is een charitatieve instelling die huishoudens met financiële problemen helpt en dit doel tracht te bereiken door middel van voorkoming van voedselverspilling. Voedselbanken Nederland voorziet hen wekelijks van een voedselpakket zodat zij toch goede voeding krijgen. Op dit moment maken zo’n 25.000 huishoudens (ca. 60.000 personen) gebruik van de Voedselbanken, een aantal dat naar verwachting de komende tijd alleen maar zal toenemen.

By the way: Hak heeft sinds de zomer 2009 het zoutgehalte over de gehele productlijn met zo’n 30 procent verlaagd en een range van acht producten met ‘0% toegevoegd zout’ op de markt gebracht.

Website van het Hak Groenten Instituut

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier