Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ellie Filler
Ellie Filler
23 november 2014

Harvard: HRM-directeur beste leider

Personeelsdirecteuren zijn het meest geschikt om als CEO de ondernemingen van de toekomst te leiden. Dat stelt de Harvard Business Review. 

Bij ons wordt de afdeling HRM, oftewel ‘personeelswerk’, wel eens laatdunkend ‘het afvoerputje’ genoemd.  Goed om in actie te komen als de financiële en commerciële directie heeft gefaald en er ontslagen moeten vallen. Dat de HRM-afdeling een kloof heeft laten onstaan tussen MVO-beleid en sociaal beleid, heeft ook niet echt bijgedragen tot meer aanzien voor deze afdeling. Dat is jammer, wat er zijn wel degelijk goede praktijkvoorbeelden, zo blijkt in de serie die wij in P+ hierover publiceren.

De Harvard Business Review constateert dat de status van de HRM-directeur in de Verenigde Staten niet veel hoger is. Daar wordt gesproken van een ‘back office function’, een positie die al tientallen jaren niet hoog werd opgewaardeerd. Daar dient volgens de redactie van de Harvard Business Review nu wel een dramatische verandering in te komen. Want: ‘Chief Human Resource Officers make Great CEO’s’.

De stelling is gebaseerd op onderzoek van Ellie Filler van het Zwitserse personeelswervingsbureau Korn Ferry. Zij ziet dat de HRM-directeur steeds vaker direct rapporteert aan de CEO, als sleuteladviseur begint te functioneren en steeds vaker presentaties aan de voltallige directie verzorgt. Leve de CHRO, oftewel de chief human resources officer.

Filler stelt, na 15 jaar de trend te hebben gevolgd: “De CHRO wordt een game changer en de meest aangewezen persoon om de gekozen business strategie te verwezenlijken.”

Verder onderzoek in samenwerking met Dave Ulrich van de University of Michigan leverde extra bewijs op voor haar waarneming. Tot hun verassing bleken de HRM-directeuren tot de best betaalde toppers van de onderneming te behoren, met basissalarissen van 574.000 dollar, ook al is dat wel minder dan de CEO zelf. “Personeelsdirecteuren worden top betaald omdat echte toppers heel moeilijk te vinden zijn”, stelt Filler.

De volgende ‘provocatieve’ stap is dan niet moeilijk meer te maken. Er zouden eens wat meer bedrijven moeten overwegen om hun HRM-directeur tot CEO te benoemen. “In de moderne economie creëert het aantrekken van juiste talenten de juiste organisatiestructuur. Dat is weer de meest ideale uitgangspositie voor het realiseren van de gekozen strategie.”

Tenslotte zochten ze naar voorbeelden van huidige CEO’s, die hun sporen in het personeelswerk hebben verdiend. Ze vond n onder andere Mary Barra, de CEO van General Motors. Zij werkte bijna twee jaar op de afdeling HR. Anne Mulcahy van Xerox zat er zelfs enkele jaren.

Om het rijtje verassende conclusies af te ronden: dit zijn inderdaad beide vrouwen. En volgens de researchers is 42 procent van de top HRM-directeuren vrouw. Dat is een bijna gelijk percentage aan mannen, wat je in de commerciële afdelingen of financiën zelden of nooit aantreft.

Je zou dus denken dat deze nieuwe trend de ultieme kans is om het gewenste percentage vrouwen in de boardrooms van deze wereld stevig omhoog te krikken.

Het artikel in de Harvard Business Review