Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
15 januari 2019

Zes gemeenten tegelijk faciliteren zonnedaken op bedrijven

Een bundeling van zonnedaken op bedrijven in zes verschillende gemeenten tegelijk. Met die noviteit komt de nieuwe Duurzame Energie Coöperatie Regio Alkmaar (DECRA). Grondstoffen- en energiebedrijf HVC is een van de initiatiefnemers , samen met de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard en Uitgeest. 

Om drempels bij ondernemers weg te nemen, zet DECRA in samenwerking met onafhankelijk energieadviesbureau ECONNETIC het collectief ‘Zon op bedrijfsdaken’ in. Daken van verschillende eigenaren worden hierbij in één project(-organisatie) gebundeld. Door dit schaalvoordeel dalen de kosten en is het project aantrekkelijk voor investeerders. Eigenaren hebben de keuze om al dan niet zelf te investeren.

Deelnemende ondernemers worden volledig ondersteund bij het regelen van onder andere subsidieaanvragen, technisch onderzoek, financiering, ontwikkeling en het beheer. 

Ondernemers met een dak vanaf circa 1.000 m² en een grootverbruikaansluiting (> 3x 100A), komen in aanmerking voor deelname aan het collectief.  ‘Zon op bedrijfsdaken’ wordt ingezet op bedrijventerreinen in de DECRA-gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heiloo, Heerhugowaard en Uitgeest waar nog geen andere collectieve zon-initiatieven lopen. Ook ondernemers in de gemeente Langedijk kunnen meedoen in het project.

Veel bedrijfspanden op bedrijventerreinen in de DECRA-gemeenten zijn geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Het werk dat dit zich meebrengt en de investering die erbij komt kijken, weerhouden ondernemers er veelal van om hier aan te beginnen. “En dat is jammer”, aldus Rob Opdam, wethouder Heiloo en voorzitter van DECRA. “Vooral omdat hier goede kansen liggen om zonne-energie te realiseren. De grote bedrijfsdaken zijn zeer geschikt voor het plaatsen van zonnepanelen. Ondernemers wekken hiermee niet alleen hun eigen groene stroom op, maar dragen ook bij aan de verduurzaming van de regio. Hoe mooi is dat?”

Dit nieuwe initiatief past goed in de prioriteiten van de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). De regering wil liever eerst de daken met zonnepanelen beleggen voordat er in afgelegen weilanden een zonnepark wordt gerealiseerd. Door de aanleg van extra infrastructuur kost dit de samenleving veel geld. Een miljoen euro per aansluiting, zo noteerde P+ in de P+ Special ‘toekomstbestendig energielandschap’.

Meer informatie over DECRA

De P+ / NOVI Special over 'toekomstbestendig energielandschap'