Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Heksenboom Bladel
Heksenboom Bladel
07 februari 2020

Onze Heksenboom straks Tree of Europe?

De Heksenboom in Bladel maakt kans op de titel ‘European Tree of the Year’. De boom is een middenmoter in de competitie, met zijn wortels die niet in, maar over de grond kruipen en takken die het uit lijken te schreeuwen van pijn. Met 4.571 stemmen tot nu zal onze Fagus Sylvatica het echter niet winnen van de koploper ‘The Guardian of the Flooded Village’ in Tsjechië, waar al 8.172 keer op is gestemd. Er kan nog tot 29 februari gecorrigeerd worden.

De grote kanshebber is een oude naaldboom (Pinus Sylvestris) van 350 jaar. De boom heeft dus nog gezien hoe het dorp Chudobín er uit zag, voordat het door de aanbouw van een dam onder water verdween. Volgens een legende zat er in die tijd een duivel onder die viool speelde. Het zou ook de door de vallei gierende wind geweest kunnen zijn, die door de takken waaide. De boom is een symbool geworden voor het verzet van de natuur tegen menselijk ingrijpen.

Een prachtig verhaal, net als dat van onze Heksenboom (in Ierland is trouwens ook Heksenboom genomineerd). Ze staat op het landgoed Ten Vorstel en volgens onze legende ligt ‘Zwarte Kaat’ eronder begraven. Als leidster van een smokkelaarsbende overviel ze reizigers en plunderde kerken. Ze zou zelfs de baby Thomas van de landheer van Ten Vorstel gestolen hebben. Had ze niet moeten doen. Ze werd vervolgd en onthoofd, zo gaat het verhaal. Ze mocht niet worden begraven en op haar graf mocht geen kruis komen te staan. Op de plek waar ze in de grond werd gestopt wilde alleen een beukenboompje groeien. Aan de huidige Heksenboom is te zien dat die plek nou niet bepaald ideaal gekozen was. In Nederland werd eerder een verkiezing georganiseerd door de natuurorganisatie SBNL Natuurfonds, waarbij de Heksenboom als eerste eindigde.

P+ toonde enkele weken geleden ook enkele bijzondere Nederlandse bomen, in een artikel waarin wordt bepleit om de oudste exemplaren de status van beschermd Rijksmonument te geven. De Heksenboom is zeker de oudste van ons land niet, met 131 jaar. Deze P+ Special 'Bomen als monument' is gratis te downloaden.

Om onze Heksenboom naar de eerste plaats te stuwen in de Europese competitie zijn nog bijna 4.000 extra stemmen nodig. Er moet een tweede stem uitgebracht worden.

Verkiezing Tree of the Year