Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Afval scheiden
Afval scheiden
30 juli 2020

Helft Nederlanders milieubewuster dan partner

Maar liefst 49 procent van de Nederlanders vindt zichzelf milieubewuster dan zijn of haar partner. Dit blijkt uit onderzoek van Zonnepanelen-info.nl onder 1.330 Nederlanders met een relatie, uitgevoerd door Panelwizard. Een op de zes ondervraagden ergert zich aan milieuonvriendelijk gedrag van hun wederhelft, zoals overmatige vleesconsumptie, lang douchen en (te) veel vliegen. 

Opvallend genoeg vinden vooral vrouwen (57 procent) zichzelf een stuk ‘groener’ dan hun geliefde. Onder mannen bedraagt dit percentage slechts veertig procent. Vrouwen (achttien procent) storen zich daarnaast aanzienlijk vaker dan mannen (veertien procent) aan een partner die bijvoorbeeld het afval niet scheidt. “Vrouwen lijken zich meer in het klimaat te interesseren dan mannen”, zegt Ibrahim Agdere van Zonnepanelen-info.nl. “Veel typische ‘mannendingen’ zijn vaak veroorzakers van klimaatverandering. Denk bijvoorbeeld aan veel vlees eten en auto’s die benzine slurpen. Het is aan vrouwen om daarin het juiste voorbeeld te geven.”

Bij één op de vijf koppels lopen ergernissen over milieuonvriendelijk gedrag zo hoog op, dat het leidt tot ruzie. Opvallend genoeg hebben stelletjes jonger dan dertig jaar (23 procent) veel vaker onenigheid over het milieu dan veertigplussers (zestien procent). Een van de redenen hiervoor kan zijn dat maar liefst 44 procent zijn of haar partner actief milieubewuster probeert te maken. Niet geheel verrassend nemen vrouwen met 49 procent hierin het voortouw, tegenover 39 procent van de mannen. Agdere: “Het lijkt erop dat Generatie Z zeer maatschappijkritisch is en dit geldt ook voor klimaatkwesties. Jongeren vinden dat het zo niet verder kan en maken zich hard voor een betere wereld. Dat zij hun partner hiervoor soms met de neus op de feiten drukken, kan er zomaar voor zorgen dat hij of zij milieubewuster wordt. Want in veel gevallen leiden ruzies tot nieuwe inzichten en gedragsverandering.”

Uit het onderzoek blijkt dat ruzie niet altijd tot (duurzame) verandering leidt. Zo stelt dertig procent dat zijn partner niet bereid is om te investeren in verduurzaming. Onder zestigplussers (38 procent) ligt dit percentage het hoogst, terwijl dertigers (22 procent) het laagst scoren. Veertien procent verwacht überhaupt geen verandering meer en stelt dat hun partner nooit milieubewust(er) zal worden. Agdere: “Met kleine stapjes kun je al verduurzamen. Probeer bijvoorbeeld één of twee keer per week vegetarisch te eten of maak een mooie reis met de trein, in plaats van een vliegvakantie. Het is natuurlijk ontzettend jammer wanneer je partner hier niet in meegaat, maar laat je niet tegenhouden. Zolang jij je beste beentje voorzet, bestaat er de kans dat je wederhelft geïnspireerd raakt.”

Downloads

Meer info download je hier:

Vrouwen vinden zich milieubewuster (86 kb)