Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Hippo Water Roller
Hippo Water Roller
31 augustus 2012

Afrika aan de Hippo Water Roller

Wie kan er een kilometer lopen met een vat water van 90 liter? Zelfs geen Olympische topsporter kan dat. Maar tienduizenden Afrikanen met een Hippo Water Roller doen het moeiteloos.

De meest briljante ideeën zijn toch vaak de simpelste. Je moet er alleen maar even op komen. In het geval van de Water Roller is het dit. Men neme een rond plastic watervat met in de bovenkant een forse opening. Na het vullen mikt men de ton op zijn kant en bevestigt er een stangetje als dat van de handgrasmaaier aan vast. En zo kun je uren over ruig terrein lopen met je water, zolang je maar niet al te hoge bergen op hoeft

Voor Afrikanen is dit een topvinding, want hoeveel mensen moeten niet elke dag vele kilometers afleggen naar de dichtstbijzijnde waterput? En dan beperkt dit rantsoen water zich vooral tot huishoudelijk gebruik. Met een ton van 90 liter kun je volgens duurzame druppeltechnieken ook een landbouwveldje irigeren.

De belangstelling in Afrika is dan ook groot. Er zouden inmiddels al 42.000 van deze Water Rollers verkocht zijn, in 21 verschillende Afrikaanse landen. Omgerekend hebben hier al 300 duizend mensen plezier van. Wereldwijd zijn er ruim een miljard mensen die een behoorlijk stukje moeten lopen naar een tap of waterput. Nelson Mandela gaf er zijn persoonlijke goedkeuring aan. Het project is dan ook een uitvinding uit Zuid-Afrika zelf, in 1991 om precies te zijn, door de heren Pettie Petzer en Johan Jonker.

Heel wat Water Rollers zijn als onderdeel van MVO-beleid door bedrijven gedoneerd. Een Hippo kost niet meer dan 1020 Zuid-Afrikaanse Rand, omgerekend nog geen 100 euro! De altijd blauwe Hippo is gemaakt van ‘UV stabilized Polyethylene’.

Hippo Water Roller