Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Hoe word ik stadsboer?
Hoe word ik stadsboer?
06 september 2019

Hoe word ik stadsboer?

De stadsboer kent vandaag al vele gedaanten. Het is de stedeling met een balkon vol eetbare groenten en vruchten. Maar het is ook de Herenboer die samen met andere stadsbewoners een professionele boer een stuk land laat bewerken. Er zijn inmiddels zeker zeven types stadsboeren te onderscheiden. P+ bezocht ze allemaal en vroeg: wat had jij nodig om stadsboer te worden?

De 7 types stadsboeren die in de nieuwe P+ Special over 17 pagina’s geportretteerd worden:

+ De stedelijke herenboer

+ De balkonboer

+ De gemeenschapsboer

+ De dakboer

+ De bestelboer

+ De nieuwe melkboer

+ De chef-kok met eigen moestuin 

De eerste stadsboeren begonnen op vergeten plekken in de stad. Buurtbewoners richten er zelf een tuintje in. Wat groen in hun wijk. Een plek ook om samen te komen. Inmiddels zijn die eerste pioniers uitgegroeid tot een landelijke, zelfs internationale beweging. 

Maarten Derksen, teammanager Groen bij de Stichting DOEN, neemt de definitie van stadsboer dan ook breed: “Eigenlijk iedereen die nadenkt over de vraag: waar komt mijn eten vandaan? Is het wel goed voor mij? Is het wel goed voor de wereld? Kan ik het zelf verbouwen?” 

Duurzame Voedselsystemen is een van de kansen voor verandering. Derksen: “DOEN staat vooraan om opkomende trends te ondersteunen waar andere partijen nog niet in geloven. Voorlopers die allerlei soorten van nieuwe voedselvoorziening opzetten.” 

Daarmee wil hij niet zeggen dat de beweging van stadsboeren nog maar net begonnen is. “De fase van eenlingen is al voorbij. Er worden verschillende modellen uitgetest, soms met regionale variaties. Ik zie nu al de behoefte om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Dingen samen te gaan doen. Dat proces ondersteunen wij. En steeds meer overheden, onderwijsinstituten en bedrijven haken er ook op in.” 

P+ toont de voorlopers en hun organisaties, waaronder Herenboeren, de DakAkker, Rotterdamse Munt, Rechtstreex, de Amsterdamse Balkontuin, melkboer Moma. Ook vanuit de bestaande handel in zaden en planten komen beslissers aan het woord over deze trend, zoals zadenleveranciers als De Bolster en Pieterpikzonen, maar ook retailers als Vreeken’s Zaden en de directeur van het laatste tuincentrum binnen de stadsring van Amsterdam, een vestiging van Intratuin.

Gratis download P+ Special ‘Hoe word ik stadsboer?

Downloads

Meer info download je hier:

P+ SPECIAL: Hoe word ik stadsboer? (6295 kb)