Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Bolefloor natuurlijk parket
Bolefloor natuurlijk parket
17 april 2012

Houten vloer volgt vorm van de bomen

Een parketvloer waarin het model van de boom nog terug te vinden is. Er komen computers aan te pas om ze allemaal in elkaar te passen. Bolefloor levert vanaf 100 euro de vierkante meter

Bomen zijn zelden gelijk, zelfs recht omhoog groeiende bomen van plantages. Om die reden zagen we er rechte planken van, met een hoop afval tot gevolg. Om precies te zijn: 20 procent. Dat wordt natuurlijk wel gebruikt, maar toch. Het is net als dat museum dat we ooit in Florence zagen waar van alle beelden de neuzen ware afgeslagen. Bij een houten parketvloer mis je toch een stuk van de oorspronkelijke vorm.

Daarom vinden we het mooi, dat het Nederlandse bedrijf Bolefloor als eerste hardhouten vloeren heeft geintroduceerd die de natuurlijke kromming van bomen volgen. Er ontstaan zo werkelijk unieke vloeren, want geen stam is hetzelfde.
En het hoeft natuurlijk niet bij vloeren te blijven. Met behulp van het bijzondere computersysteem kunnen ook prachtige wanden worden gemaakt. CEO Rain Eisler kan Bolefloor doet er zelfs nog een schepje bovenop:“Onze technologie is gebruikt om zelfs plafonds te creëren. De eigen verbeelding is de enige beperking!”

De zagerij van deze bomen staat in Estland. Daar gaat het profiel van de boom de computer in, die via bijzondere berekeningen een vloerplan maakt, van stammen die fraai in elkaar passen. Volgens voorlichter Harmen van der Molen gaat dat zelfs zo ver, dat de computer bekijkt of er niet teveel knoesten op dezelfde plek terecht komen. “Dat zou dan heel erg druk worden”.

Bijzonder is ook dat naarmate de planken breder zijn, de kosten per vierkante meter afnemen. Dat is bij normaal parket net andersom. De oorzaak ligt voor de hand: bij smallere stammen komt er meer passen en meten kijken. Dat maakt deze vloeren duurder. De van af prijs begint rond de 100 euro.
De vloeren zijn beschikbaar in eiken, essen, esdoorn, kersen en walnoot en zelfs in een multilayer oplossing voor omgevingen met wisselende temperaturen of krachtige vloerverwarming. Alle varianten worden onbewerkt of geolied geleverd, voorzien van messing en groef, klaar om te worden vastgelijmd. De planken zijn 280 cm lang en 13 tot 33 cm breed.

Voorbeelden van deze natuurlijke houten vloeren.