Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
palmolieplantage
palmolieplantage
22 september 2017

IDH maakt eigen palmolieplantage mogelijk

Nergens ter wereld gaat investeren in landbouw samen met investering in bosbescherming. Met het gloednieuwe AndGreen.Fund kunnen dorpen in Liberia straks een eigen palmolieplantage beginnen, onder voorwaarde dat ze het grootste deel van hun tropisch bos onaangetast laten.

Communities werken hierin samen met professionele palmoliebedrijven, die de ontbossing ook willen stoppen. Het Initiatief Duurzame Handel (IDH) werkte jaren aan de ontwikkeling van deze vorm van innovatief financieren. Het is een wereldprimeur voor Liberia, dat in West-Afrika ligt, naast het cacaoland Ivoorkust. 

In de P+ Special van deze week staan interviews met Nanno Kleiterp, de CEO van het gloednieuwe investeringsfonds AndGreen.Fund, dat deze financiering mogelijk maakt; met Johnny Brom van Sail Ventures, die de investeringen voorbereid en met Nienke Stam van IDH, die sinds 2015 met dorpen in Liberia de nodige voorbereidingen treft. Het in kaart brengen van landrechten van 'communities' is een belangrijke mijlpaal die al is bereikt, nu er een wetsvoorstel hierover gemaakt is.

Het zou makkelijk zijn de situatie in West-Afrika te vergelijken met die in Zuidoost-Azië, waar de landhonger van palmolieproducenten de leefomgeving van de orang-oetang bedreigt. Volgens Joost Oorthuizen, directeur van Initiatief Duurzame Handel (IDH), is er een wereld van verschil.

In P+ zegt Oorthuizen: “In andere West-Afrikaanse landen als Ivoorkust en Ghana is het Guinee tropische woud bijna verdwenen, maar in Liberia is de ontbossing beperkt gebleven. Voor Sierra Leone geldt hetzelfde: zo arm en instabiel dat de boeren (smallholders) niet de bossen in trokken. Investeerders bleven er ook weg. Dáár hebben we dus nog een kans om niet te herhalen wat in Zuidoost-Azië en buurlanden als Ivoorkust en Ghana is gebeurd: boskap ten faveure van de landbouw.”

Het is een dilemma. Honger lijden of economische ontwikkelingen stimuleren. Oorthuizen daarover: “In Liberia moet de landbouw uitbreiden, om uit de armoede te komen. Maar het land heeft nog zoveel bos dat het in principe zou moeten lukken om meer intensive landbouw voor voedsel en export te combineren met bosbehoud.”

De oplossing: ”Daarom willen we in Liberia een dubbelslag faciliteren, door een combinatie te maken tussen productie en bescherming van tropische bossen. Of zelfs een drieslag, door lokale gemeenschappen mee te laten profiteren.”

Lees in de P+ Special alles over de ingenieuze constructie waarmee het nieuwe investeringsfonds AndGreen.Fund werkt, over de vraag waarin dit fonds van 100 miljoen euro geld steekt en wat er tijdens de besprekingen met de dorpsbewoners in Liberia aan de orde komt. 

De Special is VIA DEZE LINK gratis te downloaden

 

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special over innovatief financieren (2606 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier