Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Joost Oorthuizen, foto Anne Hamers
Joost Oorthuizen, foto Anne Hamers
23 januari 2017

IDH: Uniek miljoenenfonds voor bosbehoud

Het Initiatief Duurzame Handel (IDH) zet opnieuw een belangrijke stap in het behoud van tropische bossen. Directeur Joost Oorthuizen krijgt het beheer over een uniek fonds waar de regering van Noorwegen een startkapitaal van 400 miljoen dollar in stort, tot 2020.

Doel is een meer dan 5 miljoen hectare aan tropische bossen en veenlanden te beschermen. Ter vergelijking: zo’n gebied heeft dezelfde grootte als de Midden-Amerikaanse staat Costa Rica. De investeringen gaan vooral naar kleinschalige boeren.

CEO Paul Polman van Unilever is de eerste investeerder vanuit de voedingsindustrie, met een bedrag van 25 miljoen dollar over een periode van 5 jaar. Polman zei dat “het fonds het hart vormt van de Global Goals van de Verenigde Naties en de klimaatafspraken. Dit ongekende publiek-private partnerschap zal het commitment van de samenwerkende bedrijven in de consumentengoederen zeker bevorderen, nu we gedeelde doelen hebben zoals het elimineren van ontbossing, terwijl we de levensstandaard van onze boeren in onze keten verbeteren”, aldus Polman.

Het fonds krijgt een onafhankelijke status en zal zowel financieel als inhoudelijk door IDH bestuurd worden. Eerder publiceerde P+ een portret van de bioloog-econoom Daan Wensing van IDH, die in tal van werelddelen grensverleggende projecten draait waarbij een combinatie wordt gemaakt van natuurbeheer met beter economisch rendement op al bestaande landbouwgronden.

Ook het Braziliaanse bedrijfsleven reageerde positief op de komst van dit fonds. “Als ondertekenaar van het Klimaatakkoord van Parijs heeft ons land toegezegd 12 miljoen hectare bos te herstellen en 20 miljoen hectare bestaande landbouwgrond te intensiveren. Dit fonds kan helpen om opschaalbare modellen te ontwikkelen.”

Landbouw is de belangrijkste reden van ontbossing. Tussen 2000 en 2012 verdween wereldwijd 2,3 miljoen vierkante kilometer tropisch bos.

Voor het lanceren van het nieuwe fonds werd gekozen voor het World Economic Forum in Davos, vorige week in Zwitserland. Oorthuizen was daar aanwezig. Minister-presidente Erna Solberg van Noorwegen kondigde het fonds persoonlijk aan. “De toekomst van onze planeet is afhankelijk van onze bereidheid om zowel bossen te beschermen als op een ongekende schaal te herstellen”, zei ze. Andere partners zijn het Global Evironment Facility en het UN Environment Programma. Het bedrijfsleven wordt uitgenodigd aan te sluiten bij het initiatief.

Naar verwachting zal voor de zomer formeel bekend worden gemaakt wie bij IDH de leiding krijgt over dit fonds.

Misschien het meest allertrots op dit resultaat was wel de dochter van Joost Oorthuizen. Op haar Facebookpagina schreef de studente: “Het fonds dat mijn vader heeft opgericht is nummer 1 belangrijkste resultaat van het World Economic Forum in Davis van 2017 geworden. Supertrots op mijn pappa.”

Het persbericht van het World Economic Forum