Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
textiel
textiel
19 juni 2016

Alleen textiel krijgt voldoende voor IMVO

Alleen de textielsector krijgt van het kritische MVO Platform een voldoende voor opzetten van business dat voldoet aan internationale richtlijnen op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen: IMVO.

Bijzonder ontevreden is dit platform van FNV Mondiaal en bijna 30 andere ngo’s over de volgende sectoren. Geen ‘merkbare initiatieven’ er zijn volgens het MVO Platform in de:

+ Bouw

+ Chemie

+ Detailhandel

+ Energie

+ Groothandel

+ Land- en Tuinbouw

+ Olie en Gas

Iets positiever scoren de volgende sectoren:

+ Financiële sector, waar bij de banken onderhandelingen in gevorderd stadium zijn over een IMVO-convenant, bij de verzekeraars zijn er ‘eerste stappen’.

+ Hout- en papiersector, waar de Green Deal kan worden omgebouwd tot een convenant.

+ Metaal- en elektronica, waar welwillende partijen zijn, met de sub-sector goud waar een ‘contourenconvenant’ is afgesloten.

+ Voedingsmiddelensector, waar na een valse start is begonnen aan onderhandelingen over een IMVO-convenant. De horeca en handel doen echter niet mee.

Als goed uit de bus komt vooralsnog alleen de sector textiel- en kleding. En dat na de ramp in Bangladesh. Of misschien wel: juist vanwege de ramp waarbij een productiefabriek Rana Plaza in elkaar stortte, met vele doden als gevolg.  Dit zette de textielproductie in lage lonenlanden op een dramatische wijze in de schijnwerpers.

Het MVO Platform schrijft over de textielbedrijven die vanuit Nederland opereren: “Na effectieve onderhandelingen ligt er nu een sector breed convenant, gebaseerd op breed gedragen uitgangspunten, namelijk de OESO richtlijnen. Nu is het zaak dat minimaal 35 bedrijven, met minimaal 30 procent marktaandeel, het convenant ondertekenen, waarmee het geldig wordt. De verwachtingen zijn positief. Succes in deze sector in het aanpakken van de risico’s is verder uiteraard afhankelijk van de implementatie van het convenant en een groeiend aantal bedrijven dat zich aansluit.” Ook in de subsector schoenen bespeurt het MVO Platform vorderingen.

De ondertekening van dit convenant staat al gepland, op maandag 4 juli, in het bijzijn van minister Ploumen.

De ngo’s signaleren in een brief aan de Tweede Kamer dat het bedrijfsleven meer belangstelling toont voor business-kansen in groeimarkten, dan voor het ‘structureel aanpakken van risico’s en schendingen’. Het MVO Platform signaleert: “Momenteel worden gesprekken geëntameerd met steeds smallere onderdelen van de sector zoals potgrond en duurzame eiwitten. Vaak zijn dit al koplopers. Wij missen visie op de verbreding naar de hele risicosector en naar de achterblijvers en middenmoot. Koplopers worden ook door ander beleid bediend (bijv. IDH en MVO Nederland) en zouden ook zonder convenantenbeleid stappen in de goede richting zetten.”

De brief is geschreven met het oog op komend overleg in de Tweede Kamer over de vraag hoe succesvol het gevoerde iMVO-beleid tot nu toe is.

Stuk met overzicht sectoren van het MVO Platform is hier te downloaden.

 

Downloads

Meer info download je hier:

Overzicht sectoren volgens MVO Platform (288 kb)