Inntel Hotel: Lokale historie Zaanstreek als inspiratiebron
Klik op de foto hiernaast voor een fotogalerij
De architectuur lijkt op een slordige blokkendoos, een op elkaar gestapelde Zaanse Schans. Binnen in het hotel kan de foto van de stoere Zaanse arbeider zo in een Vakbondsmuseum. En die van de Zaanse molens zo op een koekblik. Het Intell hotel bewijst in Zaandam hoe lokale geschiedenis als inspiratiebron een 'landmark' kan opleveren.
De bloei van de Zaanstreek begon met de zaagmolens, sneller en dus veel goedkoper dan de houtzagerijen in Amsterdam. Het duurde niet lang of grote schepen gingen in Zaandam te water: walvisvaarders, oorlogsbodems. Wat voor de geschiedenis bewaard bleef, waren de karakteristieke houten huizen, meestal groen geschilderd, maar soms ook blauw. Vandaag vormt een verzameling daarvan op de Zaanse Schans een van de grootste toeristische trekpleisters van ons land.
De industriële revolutie betekende een voortzetting van de de bloeitijd van de streek. Hier langs de rivier de Zaan kwamen de koekfabrikanten op, zoals de chocolade-industrie en Verkade. Maar ook Albert Heijn begon in Zaandam zijn eerste grutterswinkeltje, lang voordat de familie het concept van de supermarkt uitwerkte.
Het hout, de huizen, de mechanisering, de vele Zaanse merken, zelfs het Mariabiscuitje bij de koffie, ze zijn vandaag allemaal terug te vinden in het Inntel hotel in Zaandam. Het is alweer open sinds maart 2011 maar ontving kort geleden een Gouden Green Key voor de duurzame bedrijfsvoering. En toen architect Wilfried van Winden het hotel geopend zag worden, stond het gebouw nog helemaal vrij in de nieuwe stationsomgeving, het nieuwe stadshart van Zaandam. Inmiddels zijn er alweer buren verrezen, die de fantasierijke architectuur wel wat in de weg zijn gaan zitten. Deze blokkendoos van Zaanse arbeidershuizen, notariswoningen en andere karakteristieke panden, had vrij van moderne gebouwen moeten blijven staan, als een 'Landmark' voor de hele omgeving. Dit hotel en dan het ook al op de Zaanse bouwtraditie geënte nieuwe stadhuis van Sjoerd Seters, dat was mooi geweest.
Het gekke is dat het Zaanse huisjesgevoel in het hotel zelf volkomen ontbreekt, ook in de kamers, die in vier prijsklassen verdeeld zijn. In het inwendige komt de Zaanse geschiedenis tot leven in enorme foto's op de kamers, soms van een houtzagerij in volle actie, soms van het label van Zaanse mosterd, soms van oud-Hollandse molens. Diezelfde molens sieren ook de spa/wellness, waar de zakelijke reizigers na een dagje vergaderen kunnen ontspannen - Amsterdam CS is enkele treinminuten van het Inntel verwijderd. Maar vergaderen kan in het hotel zelf ook, met royale en zeer flexibele congresvoorzieningen. De grote zaal voor maximaal 200 mensen kan door hoge wanden klein worden gemaakt tot meerdere zalen voor enkele tientallen deelnemers.
Het gevoel van hout is wat binnen en buiten met elkaar verbindt, ook al is het in beide gevallen veelal houtprint op laminaat of trespa. Heel mooi zijn de contrasten van moderne lampen, tegen een achtergrond van afdrukken van zware gietijzeren machines, waarachter een arbeider de fotograaf strak aankijkt.
Schitterend hoe zelfs dit facet is meegenomen om een totaalconcept te vervolmaken, met als uitgangspunt de verbeelding van de lokale historie en cultuur. Zelden is dit zo fantasierijk bij elkaar gebracht. Het mag een voorbeeld zijn voor heel wat meer gebouwen, die de lokale traditie als een statement willen uitdragen. Dat kan ook in Friesland, Twente, Zeeland en in de havenstad Rotterdam, waar een beeldbepalend gebouw met het silhouet van een schip nog steeds ontbreekt.
Boeken in het Inntel Hotel Zaandam
Tekst en fotografie Jan Bom