Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Interface Net-Effect
Interface Net-Effect
24 juli 2013

Interface: altijd vakantie met zeetapijt

Het vakantiegevoel vasthouden. Dat kan met een vloer die eruit ziet als de golven van de zee. Het gerecycled garen is ook echt uit de oceanen gevist. Interface verwerkte afgedankte visnetten tot nieuwe tapijttegels onder de naam Net Effect.

De bedreigde schoonheid van de zee. Dat  vormde de inspiratie voor product designer David Oakey. Tot zijn beschikking stonden kunststof vezels, herwonnen uit visnetten. Soms zweven ze in het water, trekken het koraal stuk, vormen een doodskleed voor vele vissen en andere zeedieren. Om bij die herkomst te blijven, wilde Oakey met blauwe vezels werken. Zo kon hij golven en waterstromen in een textuur creëren. Met lichtere kleuren complementeerde hij het beeld door stranden en gebleekt wrakhout te suggereren.

Zo kan een kantoortuin er altijd uitzien als een strandvakantie.

Om architecten en interieurontwerpers zo goed mogelijk van dienst te zijn, produceerde Oakey voor Interface zelfs drie varianten: neutrale tegels, overgangtegels en tegels met een textuur. Het combineren van deze drie varianten verwijst volgens Oakey naar het moment waarop golven over het land spoelen. “Het kleurenpalet van twee blauwe en zes neutrale tinten staat symbool voor de oceaandiepten en door zon en zout gebleekt hout en steen.”

Het in Italië herwonnen garen is afkomstig van verschillende bronnen, waaronder gebruikt tapijttegels uit het terugnameprogramma ReEntry van Interface, gebruikte visnetten en binnenkort ook van de afgedankte visnetten van lokale vissers die op de Filippijnen zijn verzameld.

Voor dit laatste is een aparte organisatie opgericht: Net-Works. Interface werkt hierin samen met de Zoological Society of London (ZSL). Net-Works werd in 2012 gelanceerd in het Danajon Bank gebied van de Filippijnen.

Interface zegt over dit partnerschap: “Dit is een grote stap in onze doelstelling om een circulaire productieketen te realiseren. Afgedankte visnetten vormen een overvloedige bron van nylon, dezelfde grondstof die ook voor tapijtgaren wordt gebruikt. Het verzamelen van deze afgedankte visnetten zorgt daarnaast voor een verbetering van de leefomstandigheden van lokale vissers. Met de Net-Works samenwerking integreert wij ook het sociale aspect in onze mondiale duurzaamheidsstrategie.”

De nieuwe collectie is vanaf september beschikbaar.

Meer over de nieuwe tapijttegels Net Effect
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier