Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Cover Nieuwe Oogst Duurzame Businessmodellen
Cover Nieuwe Oogst Duurzame Businessmodellen
27 september 2019

P+: Ben jij een intrapreneur, een ondernemende werknemer?

De wetenschap heeft zich op de ‘intrapreneur’ gestort, de ondernemende werknemer. Researcher Petra Neessen van de Open Universiteit schreef op basis van haar onderzoek een framework, waar je zo een functiebeschrijving uit kunt halen. In de P+ Special is dit een van de drie beschreven onderzoeken naar Duurzame Businessmodellen. 

Wil je alles weten over wat een intrapreneur een intrapreneur maakt? Hoe je duurzaam leiderschap kunt herkennen? Of hoe je aan een gratis leasebak kunt komen? Gratis download van deze P+ Special ‘Nieuwe oogst aan duurzame businessmodellen’. De onderzoeken maken deel uit van een researchprogramma van NWO en Het Groene Brein. 

De aanleiding voor het onderzoek naar het wezen van de intrapeneur is de vraag of circulair inkopen ooit op gang gaat komen, als de inkopers niet wat ondernemender worden. Er moet een compleet nieuwe keten gebouwd worden. Dan zul je er als inkoper op uit moeten. 

Petra Neessen (1987) verzamelde eerst alle publicaties over intrapreneurs en kwam op een totaal van 1252 vindplaatsen in 106 artikelen in 73 verschillende wetenschappelijke tijdschriften. Maar pas de laatste jaren piekt de belangstelling, met 2016 en 2017 als absolute uitschieters. De intrapreneur staat nu pas in de schijnwerpers. 

Waarom die piekende belangstelling? Neessen in P+: “Er is nu het besef dat ondernemend gedrag van medewerkers van strategisch belang is voor het functioneren van organisaties. Zeker voor nieuwe gebieden die om veel ondernemerschap vragen, zoals de circulaire economie. Ik denk dat het cruciaal is. Zij kopen de grondstoffen in. Dat betekent dat ze contacten moeten leggen met leveranciers, maar ook zo dat producten weer terug kunnen, om de keten circulair te maken. Ze moeten er echt op uit, ondernemend zijn. Dat is heel anders dan de oude manier van inkopen. Dat was toch meer: naar kosten kijken en de goedkoopste optie kiezen.” 

Zijn er meer redenen voor de oplevende belangstelling?

Neessen: “De rol van medewerkers verandert door de jaren heen. Beslissingen worden steeds vaker gedecentraliseerd genomen. Verantwoordelijkheden worden lager in de organisatie neergelegd. Tegelijkertijd wordt erop gerekend dat medewerkers flexibel, proactief en innovatief zijn. Zo sterk zelfs dat verwacht wordt dat ze in staat zijn met nieuwe ideeën en producten te komen die de manier van zaken doen kunnen veranderen.”

Lees in deze P+ Special meer over het ‘functieprofiel’ van de intrapreneur, dat Neessen samen met haar promotor inkoophoogleraar Bart Vos opstelde. De conclusie van Neessen: “Een ondernemende werknemer kan de hele organisatie veranderen.”

Downloads

Meer info download je hier:

P+ Special oa De ondernemende werknemer (1521 kb)