Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Solease verhuurt zonnepanelen
Solease verhuurt zonnepanelen
13 april 2022

Investeren in verduurzamen levert meer op door stijgende energieprijzen

Met de stijgende gas- en stroomprijzen loont het begin 2022 nog meer om duurzame maatregelen te treffen. Door energie te besparen en zelf op te wekken bespaart een gemiddeld gezin al snel honderden tot ruim duizend euro per jaar op energiekosten. Daar staat wel flinke investeringen tegenover, maar onderaan de streep levert de besparing zelf meer op dan de kosten die nodig zijn om te besparen.


Stroomprijs stijgt met 173 procent in een jaar

Uit cijfers van het CBS blijkt dat we het afgelopen jaar veel meer voor elektriciteit zijn gaan betalen. Waar een kWh aan stroom in februari 2021 gemiddeld €0,22 kostte, lag deze prijs in februari 2022 op €0,38*. Uit de voorlopige cijfers van maart 2022 blijkt een nog grotere stijging met een verschil van 254 procent ten opzichte van maart 2021.
* Prijs per Kwh is gebaseerd op nieuw afgesloten contracten bij energieleveranciers.


Energiebesparende maatregelen met resultaat

De beste manier om minder voor energie te betalen is minder energie gebruiken. Er zijn diverse tips & tricks die helpen bij het drukken van het energieverbruik. Dit zijn maatregelen die niets kosten en toch een aardige besparing opleveren. Denk aan het verlagen van de thermostaat met 1 graad, apparaten met een goed energielabel kopen en de oude lampen die nog in huis branden vervangen met ledverlichting. 

Als je echt op energieverbruik wilt besparen, kan je er echter niet aan ontkomen om te investeren in energiebesparende maatregelen zoals het isoleren van (een deel van) de woning en het vervangen van de cv-ketel met een warmtepomp.


Isoleren en warmtepomp

Door een niet geïsoleerd huis te isoleren kan het energieverbruik van de cv-ketel of warmtepomp met 80 procent afnemen. Dat scheelt bakken met geld op jaarbasis. Ook huizen die al enige vorm van isolatie hebben, kunnen flink besparen door een of meerdere vormen van isolatie door te voeren, zoals HR++ glas en vloerisolatie. Ook kleinere ingrepen, zoals het dichten van kieren rond het kozijn dragen bij aan het verlagen van de warmtevraag. 

Met een warmtepomp kan daarnaast ook flink bespaard worden. Dat heeft drie redenen.

Een warmtepomp is zeer efficiënt. Voor iedere kWh die de warmtepomp verbruikt, genereert deze tussen de 3 en 5 kWh aan warmte. Bij verwarming met gas gaat altijd een beetje energie verloren en heeft dus een rendement van net geen 100 procent. Voor elektrisch verwarmen geldt hetzelfde, deze genereert 1 kWh aan warmte voor iedere kWh die het verbruikt.

Een warmtepomp maakt gebruik van elektriciteit. De elektriciteitsprijs is dan wel flink gestegen in een jaar tijd, de gasprijs steeg nog veel harder. Dat maakt het verwarmen met een warmtepomp dus goedkoper dan verwarmen op gas.

Het derde voordeel is sterk verbonden met het tweede voordeel. Doordat een warmtepomp gebruik maakt van elektriciteit is het mogelijk om de benodigde energie zelf op te wekken. Dat brengt ons op de volgende energiebesparende maatregel.


Besparen met zonnepanelen

Door zelf energie op te wekken met zonnepanelen zijn huishoudens niet of veel minder afhankelijk van hun energieleveranciers en de sterke prijsstijgingen die de laatste tijd doorgevoerd worden. Complete onafhankelijk is nog een utopie, maar dankzij de salderingsregeling heeft dat momenteel ook weinig toegevoegde waarde.

Door de hogere stroomprijs is de mogelijke besparing met zonnepanelen ook groter geworden. Een huishouden met een verbruik van 3.700 kWh kon in 2021 nog zo’n €816,- per jaar besparen. Begin 2022 bespaart men met hetzelfde verbruik €1.406,-. De kosten voor een zonnestroomsysteem zijn ook gestegen, maar deze stijging valt in vergelijking met de stroomprijs veel lager uit, waardoor huishoudens onderaan de streep meer besparen per jaar en de zonnepanelen dus ook sneller terugverdienen.


Investeren vs. besparen

Door te investeren in isolatie, een warmtepomp en zonnepanelen kunnen huishoudens op jaarbasis duizenden euro’s besparen. Dat vraagt echter wel om een flinke investering waar de meeste mensen niet op zitten te wachten of momenteel niet kunnen ophoesten. Alle energiebesparende maatregelen leveren een gecombineerd prijskaartje van €15.000,- tot €25.000,- op.

Gelukkig is het ook mogelijk om te verduurzamen zonder een grote investering te doen. Zo maakt Solease het mogelijk om zonnepanelen te huren. Voor een vast bedrag per maand wordt er een zonnestroomsysteem geïnstalleerd, gemonitord en onderhouden. Je begint direct met besparen en komt niet voor onverwachte kosten te staan. Het huren van zonnepanelen is dankzij de stijgende stroomprijs vele malen interessanter geworden. De gemiddelde besparing lag begin 2021 nog op zo’n €150,- per jaar. Met de huidige stroomprijzen is die besparing al gestegen naar €700,-*. Omdat er geen investering nodig is, hoef je dus ook geen rekening te houden met een terugverdientijd. Ieder jaar bespaar je honderden euro’s en dat gedurende de gehele looptijd van het huurcontract.
* Besparing gebaseerd op huidige prijs per kwh en op 100 procent salderen.