Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Jan Jonker
Jan Jonker
21 maart 2012

Hoogleraar Jan Jonker in webmovie: ‘Ik zie…’

Hoogleraar duurzaamheid Jan Jonker heeft met P+ een webmovie opgenomen, onder de titel ‘Ik zie…’ Hij signaleert hoe burgers geld verdienen met eigen organisaties, die weer samenwerken met bedrijven.

De webmovie duurt kort, maar het is een stevig statement van Jonker, die zichzelf ‘activistisch hoogleraar’ noemt. Hij hoopt dat de ‘onzichtbare onderstroom’ van krachten op het congres ‘Duurzaam Organiseren >DOEN’ in Arnhem op 31 mei aan de oppervlakte komt.

Het statement van Jan Jonker in de webmovie luidt:

Ik zie dat we bezig zijn in de maatschappij nieuwe krachten te bundelen.

Ik zie dat we met elkaar zoeken naar een definitie van duurzaamheid die van deze tijd is.

Ik zie dat workers coöperaties oprichten.

Ik zie dat we op zoek zijn hoe we daar voor en met elkaar geld mee kunnen verdienen, hoe dat leidt tot nieuwe businessmodellen.

Ik zie dat die bundeling van krachten ook leidt tot nieuwe samenwerking met bedrijven.

Dat alles samen leidt tot duurzaamheid 3.0.”

Jonker hoopt op het congres in Burgers’ Zoo “een mijlpaal te kunnen slaan, waar we later van kunnen zeggen: wij hebben de aftrap daarvan meegemaakt.” Kluwer is de organisator van deze bijeenkomst.

In de voorbereiding werkt Jonker aan een database die 300 praktijkgevallen in Nederland en 400 uit het buitenland zullen bevatten. Deze Best Practices zijn gratis te downloaden. Zoals Jonker zelf zegt: “Wij bieden kennis aan die je kunt jatten.” Dat geldt ook voor de 35 ‘Working Papers’, waar nu nog hard aan wordt gewerkt. Dit deel doet denken aan de energie die Jonker eerder wist te ontketenen bij het crowdsourcing project ‘Duurzaam Denken Doen’. De ingedikte versie van deze rapportages kreeg de vorm van een boek dat inmiddels “de bestsellerstatus heeft verworven”, aldus Jonker.

Het stoort Jonker dat kranten nog niet signaleren dat de crisis uiteindelijk toch iets goeds oplevert. “Er is een onderstroom in de samenleving ontstaan van mensen die de instituties niet meer vertrouwen. Ze besluiten met elkaar: we gaan het zelf wel aanpakken."

Jonker geeft voorbeelden: "Je ziet overal in het land coöperaties ontstaan van burgers die hun eigen energieleverancier gaan worden. Maar het gebeurt ook op het gebied van de zorg. Of ze omarmen het idee: laten we ons afvalwater eens gaan verkopen. Daar zitten schaars wordende grondstoffen in. Die bundelingen van krachten vinden elkaar weer, omdat mensen ervaringen en kennis uitwisselen. Daarbij hoort zelfs het denken over alternatief geld, dat los staat van de euro. Het werken met tegoeden: een bankboekje met zorgpunten bijvoorbeeld. Het idee: we leiden een werkloos geworden iemand in de wijk op tot verzorger en als ik hulpbehoevend heb, zal deze buurtgenoot voor mij zorgen. Dan lever ik mijn opgebouwde ‘zorgkredietpunten’ in en komt hij of zij mijn soep maken."

Samenvattend: "Dat is de groene economie, die nu eindelijk, 25 jaar na het verschijnen van het Brundtland-rapport, op de agenda van de VN-conferentie in Rio komt te staan. Ik zie dit overal gebeuren, maar ik lees er in mijn krant geen woord over. Maar het zal niet lang meer duren dat dit onder de radar blijft, want de ontwikkeling gaat nu zo razendsnel, dat overheid er wel rekening mee moet gaan houden.”

Hoe bedoel je dat?
“De fiscus zal uiteindelijk nieuwe belastingmodellen moeten bedenken… Want ‘Groen is poen’, roep ik wel eens in zaaltjes. Dan vraag ik: wat bent u maandelijks aan energie kwijt? Komt er een bedrag van 150 euro uit. Dan vraag ik: ‘Bent u bereid om met een groep mensen met dat bedrag een energiebedrijf op te zetten? Dan kopen we een lening bij een bank en over 3 jaar hebben we al ons Return on Investment bereikt!’ Dan zit er altijd wel een RekenJoop in de zaal, die het even wil nacijferen. Ik geef alle bedragen en ja hoor, even later krijg ik de door: ‘Het klopt!’. Waarop ik dan weer vraag: zullen we dat nu dan maar gaan doen? Anders blijven we maar in die babbelbox zitten. Energy for Free!”

Inschrijven op het congres Duurzaam Organiseren > DOEN!

Webmovie van P+ over Jan Jonker: Ik zie…
 

 


 

Downloads

Meer info download je hier:

Jan Jonker (138 kb)