Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Circular Business Award 2022
Circular Business Award 2022
13 februari 2022

Janssen-de Jong Bouw winnaar Circular Award 2022

De bouw is wereldwijd de grootste slokop van grondstoffen. Goed dat daarom de Circular Award Business Large 2022 is gewonnen door Janssen de Jong Bouw met het project ModuFair. 

Janssen de Jong Bouw ontwikkelde het woningbouwsysteem ModuFair, om circulaire appartementencomplexen te kunnen bouwen. Hierbij worden geen nieuwe grondstoffen gebruikt, tenzij het niet anders kan. Daarnaast zijn de verschillende onderdelen losmaakbaar, waardoor deze aan het einde van de levensduur een tweede of derde leven kunnen krijgen bij een ander gebouw.

Eind vorig jaar werd Janssen de Jong Bouw nog door deltaWonen geselecteerd als bouwteampartner voor de realisatie van 63 appartementen in Hanzewijk Noord te Kampen. Het ontwerp beantwoordde de vraag naar conceptueel gestapelde appartementen en sluit aan op de circulaire ambitie van deltaWonen. Zo wordt er zo veel mogelijk gebruik gemaakt van circulaire materialen en is het gebouw volledig losmaakbaar.

De appartementen worden gebouwd volgens het modulaire woningbouwconcept dat gebruik gemaakt wordt van prefab circulaire betoncasco’s. Door deze efficiënte manier van bouwen kan het gebouw in slechts 12 maanden gerealiseerd worden. Met het oog op de toekomst zijn zo min mogelijk vaste constructies in het ontwerp opgenomen. Hierdoor kan het gebouw op termijn getransformeerd worden tot bijvoorbeeld een kantoorgebouw.

Het ontwerp van het appartementengebouw sluit aan op de jaren ’50 stijl die herkenbaar is voor Hanzewijk en voldoet aan de ‘passief huisprincipes’. Deze duurzame en toekomstgerichte manier van bouwen zorgt voor een extreem energiezuinig gebouw met optimaal wooncomfort.  Bijna alle appartementen hebben een vaste maat van 70 m2 en een indeling waarbij het woongedeelte uitkijkt op de straat en de eetruimte op de groene binnentuin. Naar verwachting start de bouw in oktober 2022.

De Circular Awards Business Small 2022 werd gegeven aan het circulair fietsenmerk Roetz. De Circular Award Public 2022 werd uitgereikt aaAeres Hogeschool. 

Bekenmaking prijswinnaar Circular Business Awards 2022