Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Hommel
Hommel
14 maart 2021

Jennifer Owen telde 30 jaar lang alle tuinleven

De belangrijkste wetenschapper over biodiversiteit in gewone particuliere tuinen is dr. Jennifer Owen uit Groot-Brittannië. Ze telde maar liefst dertig jaar lang alle biodiversiteit in haar eigen Britse bloementuin: 2673 soorten, 474 planten, 1997 insecten, 138 ongewervelde dieren als slakken en luizen, 64 gewervelde dieren zoals 54 soorten vogels, en nog veel en veel meer. Vlinders niet te vergeten. Opmerkelijk is dat haar aanbevelingen over hoe je een tuin moet aanleggen om tot een grote biodiversiteit te komen overlapt met de ontwerpen van Nederlandse beroemdste tuinkunstenaar Piet Oudolf. 

Het standaardwerk van Jennifer Owens heet ‘Wildlife of a garden’ en werd al in 2010 gepubliceerd. De belangstelling voor haar minutieuze tellingen wordt steeds groter, nu Biodiversiteit als werelddoel SDG 15 is gekozen. 

Owen is wereldwijd de eerste die zo serieus naar het wildleven in gewone tuinen kijkt. Mensen die hun oppervlakte volledig betegelen weten niet wat ze missen. De tuin van Owen bood om sommige momenten onderdak aan niet minder dan 50 procent van alle Britse soorten. Toch is haar tuin niet groter dan 741 vierkante meter. 

Hoe kreeg zij dat voor elkaar? Wat zijn haar aanbevelingen voor iedereen met een eigen tuin, of voor de beheerders van openbaar groen? 

+ Kies voor een grote variëteit aan verschillende planten

+ Kies voor planten die op verschillende tijden bloeien

+ Kies voor uitgangspunt van structurele variëteit

+ Kies voor planten die samen een voedselweb vormen

+ Kies voor rust door gazonpaden aan te leggen

+ Kies voor het nabootsen van natuurlijke landschappen

Hoe bijzonder dat deze ‘tips’ volledig overlappen met de ontwerpen van Piet Oudolf, die wereldwijd furore maakte met zijn ‘wilde’ tuinen. Oudolf was een pionier toen hij al voor de eeuwwisseling wilde planten in zijn kwekerij opnam en in zijn tuinontwerpen begon op te nemen. Ook sierlijke grassoorten combineerde hij met deze meerjarige planten. Het wemelt in de tuinen van Oudolf dan ook van insecten, vlinders en vogels. Anders dan Jennifer Owen is Oudolf al die verschillende soorten niet gaan tellen, maar zijn fotoarchief bevat volop bewijs.

Volgende week publiceren wij een P+ Special met een bijzonder gesprek over biodiversiteit tussen Piet Oudolf en Wineke Haagsma van PwC.

Meer over Jennifer Owen