Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
kici container
kici container
27 april 2012

Inzamelen kleding gaat ondergronds

Steeds vaker liggen de containers om kleding in te zamelen onder de grond. Een nadeel: water. Daarom stelt inzamelaar KICI eisen aan de diepe containers.

Wat onder de grond ligt, wordt eerder nat. Slechte kledingcontainers lekker. Kleding te lang ligt opgeslagen, begint daardoor te schimmelen en is niet meer te redden. Voor de verwerkers van ingezamelde kleding, zoals Wieland Textiles, is nat aangevoerde kleding financieel erg ongunstig. Er moet per kilo afgerekend worden, en dan is regenwater ineens erg duur.

Vanwege het fraaiere straatbeeld gaan echter steeds meer gemeenten over op ondergrondse containers. Ook de opslagcapaciteit is groter dan de bakken, die nu bij pleinen en winkelcentra staan. Om natte kleding tegen te gaan deed inzamelaar KICI uitgebreid onderzoek naar manieren om ondergrondse textielcontainers waterdicht te maken. Samen met producent Bammens werden verschillende weersomstandigheden nagebootst om de waterdichtheid te testen. Na de studie werd een keurmerk gemaakt voor ondergrondse textielcontainers die regen en vocht trotseren.

Bammens zelf is de eerste producent die op basis van de resultaten een nieuw model textielcontainer heeft ontworpen. Het bovengrondse deel van de nieuwe textielcontainer is alleen onder extreme weersomstandigheden niet volledig waterdicht. De kennis uit het onderzoek is beschikbaar voor alle producenten van ondergrondse containers en hun afnemers. Op aanvraag inspecteert KICI nieuwe containers en reikt een certificaat uit wanneer aan alle eisen is voldaan. 

Inzamelen gaat binnenkort ook steeds meer bij winkels zelf gebeuren. De Stichting KICI maakte deze week ook bekend te gaan samenwerken met de Zwitserse organisatie I:Collect. Samen stellen ze kledingretailers in staat duurzamer te handelen met een kortingssysteem voor gedragen kleding en schoenen. Op deze wijze genereert een winkelier niet alleen meer traffic in de winkel, maar draagt ook bij aan een duurzamer milieu. Alle kleding en schoenen wordt opnieuw gebruikt. Afhankelijk van de kwaliteit van de kleding verkocht of in vervezelde vorm opnieuw als grondstof gebruikt voor kleding of meubels. Het systeem garandeert 0% restafval.

KICI vertegenwoordigt I:Collect voortaan voor de hele Benelux.