Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Sigrid Kaag
Sigrid Kaag
19 oktober 2018

Minister Kaag koploper in beter onderwijs

Minister Sigrid Kaag wil koploper zijn in het bevorderen van beter onderwijs in arme landen (SDG 4). Ze wil investeren in investeringsfondsen die dit mogelijk maken, zei ze op het FMO-congres Future of Finance. “Als de plannen verder zijn uitgewerkt zijn we bereid een leidende rol op ons te nemen”, aldus Kaag.

Haar ambitie is opgenomen in de nieuwe P+ Special over de ontwikkelingsbank FMO, met kustvissers op de cover.

Minister Kaag in deze P+ Special: “Als je met nog geen half procent van ons nationaal onderwijsbudget verandering kunt brengen in het leven van mensen, dan moet je dat doen. Onderwijs is geen luxe maar een recht.”

Er is veel sympathie voor de Sustainable Development Goals (SDG’s), maar weinig geld. Innovatieve vormen van financiering zijn volgens minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking daarom hard nodig om de wereldwijd afgesproken doelen in 2030 te realiseren.

In de afgelopen tien jaar daalde de steun voor onderwijs, als onderdeel van het totaal aan wereldwijde hulp, van 13 naar 10 procent. Volgens de Verenigde Naties is minstens 100 miljard dollar extra geld nodig om SDG 4 te realiseren.

Ook Nederland bouwde onder de vorige kabinetten de onderwijshulp aan arme landen af. Minister Kaag (1961) keert die trend. Eind september kondigde ze in New York een investering aan van 100 miljoen euro in beter onderwijs, met speciale aandacht voor vluchtelingen.

De voormalige Britse premier Gordon Brown onderzoekt voor de VN de mogelijkheden van impact investeringen in onderwijs en gezondheidszorg. Hij mikt daarbij op zowel garantiestellingen via een nieuw op te zetten internationaal educatiefonds, als op het creëren van impact bond fondsen voor Afrika / Midden-Oosten en India. Deze laatste twee fondsen zouden een startkapitaal van 1 miljard dollar moeten hebben, om daarmee private investeerders en bijvoorbeeld pensioenfondsen over de streep te trekken.  

In minister Kaag vindt hij een supporter. “We werken al samen met Brown”, zei ze op het FMO-congres, “en als de plannen verder zijn uitgewerkt zijn we bereid een leidende rol op ons te nemen.”

Gratis download P+ Special 

Tekst Hans van de Veen