Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Kaigan van Ahrend
Kaigan van Ahrend
18 mei 2012

Ahrend: Strandstoel in de kantoortuin

Met de Kaigan stoel haalt Ahrend een stukje strand in de kantoortuin. Het productiebureau in kantoormeubelen ontwierp een nieuwerwetse strandstoel waar de kantoormedewerker zich even terug kan trekken.

Leuk hoor, dat Nieuwe Werken, maar op een kantoor waar duo werkplekken, flexbureaus en aanlandplekken vloeiend in elkaar overlopen, mis je nog wel eens de rust om een serieus telefoongesprek te voeren. Ahrend bedacht vorig jaar de oplossing en bracht de Kaigan stoel op de markt, gebaseerd op een ouderwetse strandstoel uit Scheveningen uit de jaren twintig.

Ga erin zitten en voer een telefoongesprek en niemand zal je horen: de hip vormgegeven ronde stoel blijkt een akoestisch wonder. Daar waar de rieten strandstoel vroeger beschutting bood tegen wind, zand en felle zonnestralen, biedt de Kaigan (dat letterlijk kust of strand betekent) de gebruiker nu tijdelijke beschutting en afzondering - maar dan op kantoor.

Diana Seijs van Ahrend licht toe: "De Kaigan omsluit de gebruiker, voor tijdelijke doelbewuste afzondering. Dat kan een informele vergadering zijn, een vertrouwelijk gesprek maar ook een belangrijk telefoongesprek dat hoge concentratie vereist zonder dat de omgeving wordt gestoord. Met de Kaigan kan de kantoormedewerker zich tijdelijk een eigen plek toe-eigenen."

Sinds de verkoop van de stoel in maart 2011 zijn er ongeveer 300 van verkocht, vertelt Seijs. Nationale Nederlanden, IGZ Utrecht,  IGLUU Eindhoven, Rijkskantoor Beatrixpark Den Haag, Bibliotheek Hoofddorp, Ministerie van Sociale Zaken en de Rabobank behoorden tot de kopers. Maar ook waren er buitenlandse aankopen in Engeland, Zweden en Duitsland. Dat er in een jaar tijd niet meer dan 300 van zijn verkocht, ligt volgens Seijs onder meer aan het vernieuwende aspect van de stoel: "Mensen moeten even wennen aan het idee."

Marijn van der Poll (1973) ontwierp de stoel. Hij bedacht het stalen frame met koudschuim en werkte die af met verschillende meubelstoffen. Een deel daarvan is C2C geproduceerd. Van der Poll studeerde in 2002 af aan de Design Academy en ontwierp eerder voor Ahrend de Jetstream, een bureau gevormd als de vleugel van een vliegtuig. Zijn werk is divers en varieert van kantoormeubilair tot uniek automobiel. Een deel van zijn werk stond eerder tentoongesteld in het Victoria & Albert Museum en het Louvre.

De bruto adviesprijs van de Kaigan stoel geldt vanaf € 2058,- ex btw.

Hij is te koop bij Ahrend.