Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Klimopboom van Niels Kuipens
Klimopboom van Niels Kuipens
26 januari 2022

Klimopboom koelt de verhitte stad

Daar waar bomen in de stad niet kunnen groeien, is er straks een kunstboom met klimop. Snelgroeiend hedera kan ook voor verkoeling van verhitte steden zorgen.


De Groningse student Niels Kuipens (1995) werkte zijn idee uit tijdens een stage bij het ontwerpbureau House of Design. De Hanzehogeschool, waar hij Industrieel Product Ontwerpen studeert, gaat Niels’ klimopbomen plaatsen om het eigen terrein in Groningen te koelen.

Zoals alle goede ideeën begon die van Kuipens met de vraag hoe hij iets kon doen aan een groeiend probleem: de steeds grotere hitte in de steden door de opwarming van de aarde. Door de weerkaatsing van de warmte door beton, asfalt en steen kan het in de stad zomaar 7 graden Celsius warmer zijn dan even buiten de stadsgrenzen, waar wel volop ruimte voor groen is.


Honderd liter water per dag 

Het planten van veel meer bomen in de stad kan een oplossing zijn, maar daar komen wel wat probleempjes bij kijken. Bomen kunnen oud worden en vragen ruimte. Zeker hun ondergrondse wortelstelsel gaat al snel op zoek naar wat lossere grond. Laat dat nu vooral rond leidingen en rioolbuizen te vinden zijn. En ook bomen hebben ’s zomers grote dorst. Het is niet voor niets zo lekker koel in de schaduw van het bladerdak. Een boom kan zo honderd liter water verdampen. Wanneer zo’n moeizaam voortlevende stadsreus bij een forse storm omwaait, komt er soms een heel stuk rioolstelsel mee naar boven. Alsof de boom zijn dorst heeft gelest met rioolwater - een veelgehoorde redenering, die niet klopt.

Gemeenten die wat al te rigoureus te werk gaan, en dan bomen gaan omzagen, kunnen vandaag op opstandige bewoners rekenen. Dat gebeurde eind vorig jaar nog, toen de gemeente Driebergen de ‘bomenroute’ door de wijk Dennenhorst wilde inkorten. Vanwege de aanleg van een nieuwe riolering moesten veel bomen worden gekapt, vond de gemeente. ‘Dat nooit’, vonden bomenliefhebbers uit de buurtdie hun statige kastanjebomen, lindes, esdoorns en eiken willen redden. De bedreigde bomen kregen een rouwlintje om.

 

Net een uitgeklapte parasol

Kuipens bedacht een boomloze constructie van kunststof, die steun geeft aan klimopplanten. Het zijn snelle groeiers, die bovendien in bakken kunnen wortelen. In drie jaar moet de kruin al aardig dichtgegroeid zijn. Helemaal volgroeid lijkt het frame nog het meeste op een uitgeklapte parasol, waarbij het doek is vervangen door een dicht bladerdak van hedera. Door de gekozen vorm kan de kunstboom ook regenwater opvangen en opslaan in een reservoir. Dat scheelt weer bij het watergeven, hoewel dat in lange hete zomers toch nodig zal blijven.

Kuipens maakte een leuk YouTube-filmpje waarin hij zijn vondst presenteert. Daarin vertelt hij ook op zoek te zijn naar circulair materiaal om zijn kunstboom van te maken.