Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Koeknuffelen
Koeknuffelen
30 maart 2014

Koeknuffelen is nu al begonnen

Het koeknuffelen nu al begonnen. Door het vroege voorjaar lopen de koeien soms al enkele weken buiten en bieden hun boeren hun gasten aan om ook lekker in de wei te gaan liggen.

Er zijn boeren die het al heel wat vinden om hun koeien in de wei te laten grazen. De overtreffende trap zijn de boeren waar je mee mag knuffelen.

De allereerste koeknuffeldag zit er alweer op. Het gras is door de warme winter gewoon doorgegroeid, terwijl het normaal toch pas groeit bij 10 graden Celsius. Nu ook het voorjaar zo vroeg valt, hebben al heel wat boeren besloten hun koeien al in maart naar buiten te doen.

Bij de familie Holtrop in Delstrahuizen was het dit weekend al zo ver voor hun Friese koeien. Een flinke groep van belangstelden had zich aangemeld. Voor 17,50 euro gaan mensen en dieren gezellig de interactie aan. “Niet alleen de koe geniet van deze gebeurtenis want de ademhaling en de hartslag van een koe heeft een bewezen ontspannen effect op de mens. Je kunt je dan ook helemaal overgeven aan Sjoukje, Hilsje, Baukje, Bertha of Sytske.” Inderdaad, deze boerderij staat in Friesland. Je kunt er ook overnachten en een portje boerengolf spelen.

Te Voorst is de familie Hupkes nog niet zo ver. Daar op de Veluwe vinden ze het nog te vroeg om de koeien nu al naar buiten te doen. Nog twee weekjes wachten en dan gaan de dames de vrijheid tegemoet.

De jongste dochter Mirre Hupkes heeft er de verantwoordelijkheid over. “Ik heb een koe in haar eentje al even paar uurtjes in de wei gelaten, maar die was niet gelukkig. Die bleef maar loeien. Ze begreep er niets van. Waar bleef de rest nou? Toen heb ik haar maar weer naar binnen gedaan, anders raakt ze van de leg, haha.”

Helaas overleed de aller-allermakste koe van de familie Hille vorig jaar, na elf gelukkige jaren. Daar in Voorst staat het dierenwelzijn boven het economisch gewin. De familie presteerde het ook om de allereerste koeienzebra in Nederland te arrangeren, omdat de dieren een paar keer per dag voor het melken de openbare weg moeten oversteken.

Wij vinden zelf het allermooiste moment wanneer een koe ligt, de knuffelaar er tegenaan en de koe het hoofd op het schoot van haar vrijer legt. “Maar dat is een cadeautje hoor”, zegt Mirre. “Dat doen de koeien niet altijd.  Dan moeten ze heel erg rustig en tevreden zijn. En dat zijn ze zeker niet die eerste dagen van de lente wanneer ze de buitenlucht weer voor het eerst ruiken.”

Dat zijn momenten waarop je zou denken dat de gekke koeienziekte weer is uitgebroken, met die komieke sprongen over het erf. Het duurt wel even voordat het tevreden liggend herkauwen begint.

Koeknuffelen bij de familie Holtrop in Delfstrahuizen

Koeknuffelen bij de familie Hupkes in Voorst