Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Ruud Koornstra, foto Jan Bom
Ruud Koornstra, foto Jan Bom
15 maart 2014

Ruud Koornstra gaat op voor 50PLUS

Ruud Koornstra, de geldmaker uit Duurzaamheidsland, gaat voor de Europese verkiezingen op voor 50PLUS. Hij zal het duurzaamheidsbeleid voor deze partij schrijven.

Koornstra zegt: “Ik werd benaderd door 50PLUS met de vraag of ik inhoud mocht geven aan een belangrijke poot binnen het programma, dat van duurzaamheid.” Hij werd gevraagd door Toine Manders, die nu lijsttrekker is voor deze lijst. Koornstra moet op de tweede plaats komen.

Hij is een beetje jong voor de partij misschien, met zijn 49 jaar. Maar Koornstra doet zelden wat in de lijn der verwachtingen ligt. Hij opteerde eerder voor een zetel in de Eerste Kamer, namens een zelfbenoemde politieke stroming: GroenRechts. Er moet immers wel geld verdiend worden, vindt de selfmade ondernemer, die onder meer het groene energiebedrijf Oxxio in de markt zette, nu onderdeel van Eneco.

Politiek trouw is hij zeker niet. Grappend: “Ik ben lid van 8 verschillend politieke partijen. Het kunnen er ook 9 zijn. Zeg maar: alle partijen op de PVV na.”

Wat trok hem over de streep? ”Ik krijg carte blanche bij het schrijven van het derde poot van het verkiezingsprogramma: dat over duurzaamheid. “ De andere aandachtsvelden zijn, hoe kan het ook anders: zorg en pensioen.

De vangst van Ruud Koornstra is weer een uitgekiende keuze van Jan Nagel (senator voor 50PLUS in de Eerste Kamer), die al vele onverwachte kandidaten naar voren schoof voor politieke posities. De meest beroemde van allemaal is wel Pim Fortuijn.

Lijsttrekker Toine Manders is overigens ook een bijzondere keuze. Deze ervaren Europarlementariër moest er zijn lidmaatschap voor de VVD voor opzeggen.

Heeft Koornstra wel tijd voor Brussel, naast het runnen van zijn investeringsbedrijf Tendris? Koornstra: “Ja hoor. Mijn werk bestaat toch voor een groot deel uit het ontmoeten van mensen. Ik zal wat jurylidmaatschappen en wat advieswerk moeten afstoten, als ik gekozen wordt.”

In het mei-nummer van P+ verschijnt een interview met Koornstra, waarin hij voorspellingen doet over de toekomst van duurzaamheid.

Abonneren op P+ People Planet Profit
 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier