Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Kunstwerk Mapping Zuijderwijk-Vergouwe
Kunstwerk Mapping Zuijderwijk-Vergouwe
17 augustus 2018

P+ Kunstaanbieding: Rots als ecosymbool

Een rots als symbool van ecologie. Deze foto van het kunstenaarspaar Daan Zuijderwijk en Maaike Vergouwe is nu in een exclusief kleine oplage te koop als P+ Lezersaanbieding. In de nieuwe P+ Special aandacht voor de queeste van dit duo door Europa, waarin ze vastleggen hoe ons beeld van de natuur sterk bepaald wordt door de cultuur van de tijd waarin we leven.

De fotografische techniek van dit werk is een kunst op zich, met sluitertijden van tientallen minuten. Daan Zuijderwijk legt dit uit aan de hand van een tweeluik: “Voor ons nieuwste werk gebruiken wij een laserstraal. In feite een simpel pennetje met een scherpe lichtstraal, waarmee we vanaf een statief gecontroleerd een landschap beschrijven. Tijdens de duur van de projectie staat de lens van de camera open. Door het proces vanuit een ander perspectief te herhalen zie je hetzelfde landschap twee keer, zoals wij door de eeuwen heen dezelfde landschappen ook steeds weer anders geïnterpreteerd hebben. In ons werkproces maken wij dat anders zien tastbaar.” In de P+ Special wordt dit tweeluik groot getoond.

Zuijderwijk (1974) en Vergouwe (1978) zijn beiden opgeleid aan de kunstacademie St. Joost in Breda. Ze trekken met hun drie meisjes en twee bordercollies door Europa in een verbouwde Mercedes-vrachtwagen, een tiny houseop wielen. In het piepkleine boekenplankje staan hun inspiratiebronnen op een rij, waaronder overpeinzingen van de filosoof Lemaire. Zuijderwijk bewondert deze denker: “Hij legt heel duidelijk uit hoe subjectief wij kijken, hoe vooringenomen ook. Wij denken dat hoe wij de natuur zien realistisch is, maar in mijn beleving is dat niet zo. Cultuur is juist de tegenhanger van de natuur. Ons werk gaat daarover. Door continue naar het landschap te kijken, door elementen daarin letterlijk uit te lichten, maken wij een soort spiegel van ons denken.”

Door zoveel mogelijk te leven van wat de natuur aanbiedt, probeert het duo hun queeste ook persoonlijk te doorleven. Zuijderwijk vertelt: “Met twintig graden vorst stonden we met de bus in Zweden. Ik ben toen in het bos met de meisjes houtjes gaan zoeken, voor in de zelf gelaste raketkachel. We hebben het niet koud gehad. Zelfs bij het wakker worden ’s ochtends was het niet kouder dan 1 graad onder Celsius in de bus. Onze hele westerse cultuur gaat over geld, over economie. In de natuur waarvan wij allemaal van afhankelijk zijn speelt dat geen enkele rol. Waarom zijn wij daar niet zuiniger mee? Wij zijn blij om wilde mossels en oesters te vinden, langs de kust. Brandnetels om soep van te koken. We moeten onze bronnen koesteren.” Deze zomer reisden ze voor het fotograferen van een nieuwe serie rotspartijen door Schotland, onder andere langs de kust van de Hebriden. 

De foto Mapping #02 van Zuijderwijk/Vergouwe is voor lezers van P+ te bestellen voor een speciaal lezerstarief: 350 euro, inclusief BTW. De oplage van dit werk is gelimiteerd tot een oplage van 25 Archival pigment afdrukken, verzorgd door ‘The Final Art Print’ in Bussum. Het formaat is 28 x 37,5 centimeter. De foto is direct te bestellen bij de kunstenaars op hun website. Om hun werk te ondersteunen en het kunstwerk voor lezers zo voordeling mogelijk te maken, neemt P+ geen marge op deze aanbieding. De vergoeding komt volledig ten goede van het project van Zuijderwijk en Vergouwe.

Bestellen van P+ Lezersaanbieding op website Zuiderwijk/Vergouwe

 

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier