Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
LEGO-figuurtje
LEGO-figuurtje
26 juni 2015

Nog lang wachten op duurzame LEGO-steentjes

LEGO wil de wereldberoemde bouwsteentjes en poppetjes van duurzaam materiaal gaan maken. Goed idee, maar de streefdatum van 2030 ligt wel heel ver weg.

De gigaberg aan kunststof die LEGO de wereld tot nu toe in hielp, kan nooit meer ongedaan worden. Gelukkig is het ijzersterk materiaal, dat makkelijk generaties mee kan. Maar waarom een streefdoel wordt gesteld dat zo ver weg ligt, dat is raadselachtig. Met een investeringsbedrag van 1 miljard Deense Kronen (134 miljoen euro) zou er toch wel iets meer vaart gemaakt kunnen worden. LEGO produceert niet minder dan 60 miljard nieuwe elementen per jaar.

LEGO gaat voor het beoogde doel een Sustainable Materials Centre bouwen in het Deense Billund, waarvoor naar verwachting meer dan 100 nieuwe specialistische medewerkers worden aangetrokken. Zij moeten alternatieven gaan vinden voor de bekende blokjes, maar ook voor de verpakkingsmaterialen.

Jørgen Vig Knudstorp, CEO en President van de LEGO Groep, maakte bekend dat er al stappen op dit gebied zijn gezet "door het formaat van de verpakkingen te reduceren, door FSC-gecertificeerd verpakkingsmateriaal te gebruiken en door onze investering in een windmolenpark op zee. Nu richten we onze volle aandacht op de materialen." LEGO werkt ook al samen met het Wereld Natuur Fonds.

Kjeld Kirk Kristiansen, eigenaar van de LEGO Groep, greep in zijn commentaar terug op de geschiedenis van het bedrijf, dat door zijn grootvader werd gesticht. Over de speurtocht naar plastic vervangers:  “Het is in lijn met de uitspraak van mijn grootvader Ole Kirk Kristiansen: ‘Alleen het beste is goed genoeg’.”

CEO- Jørgen Vig Knudstorp: "Resultaten van tests en onderzoeken die we hebben uitgevoerd, hebben ons meer inzicht geboden in de hindernissen die we moeten overwinnen om op dit front te slagen. Op grond daarvan hebben we belangrijke hulpbronnen ingezet om voorbereid te zijn op de volgende fase van het vinden en toepassen van duurzame materialen. Ik ben bijzonder enthousiast over de sterke betrokkenheid van de raad van bestuur en onze familie van eigenaren bij deze aanzienlijke stap voorwaarts om een blijvende positieve impact te bewerkstelligen."

Hij heeft ook tijd nodig omdat er volgens hem geen algemeen geldende definitie is van wat duurzaam materiaal is. “De duurzaamheid van materiaal wordt beïnvloed door diverse factoren, zoals de samenstelling van het materiaal, hoe het materiaal wordt gewonnen en wat er gebeurt als het product het einde van de levenscyclus heeft bereikt. Bij onze zoektocht naar nieuwe materialen, moeten we met al deze factoren rekening houden."

Meer over de plannen van LEGO.
 

Foto Uitsnede Marmotuca