Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Genesis Systems
Genesis Systems
27 maart 2022

Landbouw met water uit de lucht

De Nederlandse landbouw verdroogt ‘s zomers. Maar dat hoeft niet met verticale landbouw en technologie die water uit de atmosfeer haalt.

Uit de Verenigde Staten komt de ‘Watercube’ van innovator Genesis Systems. Dat is niet toevallig. Ook in de USA verdrogen grote landbouwgebieden zoals op de Great Plains. De staat Nebraska claimt al water uit Colorado, wat voor een ernstige conflictsituatie zorgt.

Volgens start-up Genesis Systems kan verticale landbouw voor een oplossing zorgen, omdat verticale landbouw 95 procent minder water gebruikt. Op ingenieuze wijze druppelt water van hoge plantbakken naar steeds lagere plateau’s.

Deze markt, die ook binnen steden kan worden ontwikkeld, gaat naar verwachting groeien naar 12 miljard dollar in 2026. Daar zijn echter onvoldoende traditionele waterbronnen voor.

Water aan de vochtige atmosfeer onttrekken is het alternatief, volgens dit technologiebedrijf uit Tampa Bay, Florida. Met de ontwikkelde ‘Watercube’ is het mogelijk honderden liters water per dag uit lucht te maken, zonder de kraan open te zetten. Het is een opmerkelijke off-grid oplossing. Het bedrijf haalde onlangs 10,2 miljoen dollar aan investeringsgeld op, om deze technologie uit te kunnen rollen.

Niet alleen boeren kunnen van dit systeem profiteren. Het kan volgens Genesis Systems ook als back-up voor ziekenhuizen dienen, of voor militaire of humanitaire doeleinden, in gebieden waar onvoldoende waterputten beschikbaar zijn om de bevolking en het vee van water te voorzien.


 
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier