Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Afrikaanse boeren verdreven door landopkopers
Afrikaanse boeren verdreven door landopkopers
15 mei 2012

VN-Richtlijnen tegen landopkopers

Landopkopers teisteren Afrika. Lokale boeren worden van de grond verdreven waar ze al vele jaren van leven. Daarom heeft de VN internationale richtlijnen opgesteld.

De richtlijnen moeten voorkomen dat rijke investeerders het land en de rechten op een grove manier afpakken van de lokale bevolking. Naar schatting is de afgelopen jaren 200 miljoen hectare opgekocht en geleased. Dit gebeurde vooral in landen als Ethiopië, Zuid-Soedan, Democratische Republiek Congo en Sierra Leone.

In veel ontwikkelingslanden gebruiken families al enkele generaties landbouwgrond zonder dat ze daar officieel eigenaar zijn. Het land behoort in de regel aan de staat. Wanneer rijke investeerders de grond kopen, houden ze vaak geen rekening met de inheemse bevolking en worden de boeren verdreven.

Volgens de nieuwe VN-richtlijnen moeten de nieuwe eigenaren de inheemse bevolking toegang geven tot het land dat ze jarenlang hebben gebruikt. Ook moeten de grondbezitters transparant zijn over het aankopen van land, overleggen met de lokale bevolking en de mensenrechten respecteren.

Hulporganisaties waarschuwen dat het probleem van landopkopers nog niet is opgelost. Clara Jamart van Oxfam zei dan ook: “Regeringen zijn niet verplicht deze Richtlijnen toe te passen.” Dat is jammer, want aan de Richtlijnen werd drie jaar gewerkt. Ook vissers en bosbouwers zouden zo historische rechten hebben gekregen.

Het nieuwsbericht op website BBC

Fotoserie over Land-grabbing op website BBC

 

Downloads

Meer info download je hier:

VN eindrapport Landgrabbing (165 kb)