30 Aug 2020

Lidl voert houdbaarheidsdag in

Lidl Houdbaarheidsdag

Brood, zuivel en voorverpakte groenten voor 0,25 euro, op de dag dat de uiterste houdbaarheidsdatum op het etiket staat. Daarmee voerde supermarkt Lidl afgelopen week de ‘houdbaarheidsdag’ in. Het doel: voedselverspilling tegen te gaan. In een proef bleek de supermarktketen met dit prijsbeleid een-derde minder aan voeding dan voorheen weg te hoeven gooien. Lidl is de derde supermarktketen van Nederland in omzet gemeten en heeft ruim 420 vestigingen.

Niet alleen Lidl voert actie. De grote supermarktketens hebben gezamenlijk tot doel gekozen in 2030 de helft minder voedsel verspillen dan in 2015. Uit onderzoek van de Universiteit Wageningen  is gebleken dat supermarkten 1,7 procent van het voedsel in de winkel weggooien. Het gaat vooral om aardappels, groente en fruit en brood en banket.

Consumenten hebben de boodschap inmiddels ook begrepen. Zes jaar geleden gooide elke individuele consument nog 50 tot 60 kilo per jaar in de GFT-bak. Vandaag is dat gedaald tot 34,4 kilo.

Op de website Verspil Mij Niet geeft Lidl het beleid aan om voedselverspilling tegen te gaan.