Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Limagrain eikenprocessierups
Limagrain eikenprocessierups
18 september 2020

Limagrain overwint eikenprocessierups

Zonder bestrijdingsmiddelen en zonder afzuiginstallatie. Met een combinatie van bloemenzaden weet het zaadbedrijf Limagrain succesvol de eikenprocessierups te bestrijden. Een combinatie van natuurlijke vijanden weten de overlast tot 80 procent te bestrijden. Bij Limagrain stromen de aanvragen voor het speciale zaadmengsel binnen. Deze natuurlijke aanpak is beloond met de Duurzaamheidsprijs 2020 van Plantum

“Dat deze vorm van bestrijding een succes is, dat staat als een paal boven water.” Zo reageert commercieel manager ‘begroening’ van Limagrain Job Steunenberg op de uitreiking van deze jaarlijkse prijs, waarin ook P+ jureert. “We hebben al honderden klanten die ons zaadmengsel kopen. Het zijn gemeenten, maar ook provincies, waterschappen en de beheerders van recreatieparken. Eigenlijk allemaal beheerders van terreinen waar eikenbomen staan. Dat is de meest voorkomende boomsoort in Nederland. We hebben een heel groot project in Bussloo bij Apeldoorn, een grote recreatieplas, noem maar op. In totaal hebben we dit jaar op 19 verschillende locaties bijna 2 hectare ingezaaid. Maar ook particulieren bestellen bij ons, mensen die een eikenboom op hun land hebben en een zakje zaad van 100 gram kopen. “ 

Het geheim van de bestrijding van de eikenprocessierups is volgens Steunenberg het afvuren van een drietrapsraket. “Dat begint met het op tijd uitzetten van aaltjes, die de larven van de rupsen eten. Daarna komt een zaadmengsel van 18 verschillende soorten inheemse bloemen in bloei. Het zijn vooral schermbloemigen en vlinderbloemigen, waar heel veel insecten op af komen. De larven van de sluipwesp, die moet je hebben. Die gaat er recht op af, op die colonne met rupsen. Ze kruipen in de rupsen en eten deze van binnenuit op. Maar ook larven van sluipvliegen, gaasvliegen en zweefvliegen doen vergelijkbaar werk. En dan moet je tenslotte meesjes lokken met nestkastjes in die eikenbomen. Het zijn de enige vogels die raad weten met die brandharen van de rups, die voor zoveel overlast zorgen. Meesjes pakken zo’n rups gewoon op, slaan ‘m tegen de bast van de boom en eten ‘m op. ”

En daarna hoeft de stofzuiger niet meer te komen?

“Dat is symptoombestrijding. Het lost het probleem niet blijvend op. Bestrijdingsmiddelen ook niet. We werken naar een situatie toe dat deze belastende vormen van bestrijding niet meer nodig zal zijn.”

Steunenberg weet zich ondersteund door wetenschappelijk onderzoek van de Wageningen University.  Onderzoekster Silvia Hellingman deed baanbrekend werk. Ze wist resultaten te bereiken waarin tot 80 procent afname van de eikenprocessierups werd gemeten. 

Steunenberg herkent deze percentages, maar houdt het zelf voorzichtig op een percentage van rond de 50 procent afname: “We zeggen er altijd bij: deze bestrijdingsmethode is een proces van jaren volhouden. De planten worden elk jaar steviger en hebben elk jaar meer effect. Maar gebruikers melden ons nu al dat het aantal meldingen van overlast van de eikenprocessierups dit jaar al behoorlijk minder is dan vorig jaar. Zowel binnen de bebouwde kom als in de buitengebieden. ”

Het wetenschappelijke onderzoek werd door gemeentes opgemerkt, die Limagrain vroegen of de aanbevolen planten als zaaimengsel beschikbaar waren. “Dat mengsel zijn we toen gaan samenstellen. De vraag is dit jaar verviervoudigd.”

Is het ook mooi, dit mengsel? Steunenberg: “Het is heel ingetogen. Geen felle gele kleuren, geen zonnebloemen. Het oogt heel natuurlijk. Wanneer het groeit is het alsof het daar altijd al heeft gestaan. Het is honderd procent inheems zaaigoed.”

De naam van het mengsel? Advanta Staygreen 2-EPR.

DSV Zaden pakte de tweede plek met haar klimaatadaptieve halfverharding voor groenere parkeerplaatsen. Royal van Zanten won het brons met het Deep Purple handdesinfectiemiddel ontwikkeld vanuit snoeiafval.

Website van Limagrain over dit zaadmengsel Advanta Staygreen 2-EPR.