Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Paulette van Ommen
Paulette van Ommen
19 april 2020

Nationale Zaaidag en -tig andere lockdown-acties

Het is bijna 22 april en dus Nationale Zaaidag. Red de bijen en haal een zakje met gesorteerd zaad op bij een van de bijna 1000 Nudge bijen voedselbanken. Ook daarna hoeft niemand zich tijdens de lockdown te vervelen. Paulette van Ommen verzamelde een verbazingwekkend aantal gratis of supergoedkope acties om de wereld te verbeteren tijdens verplicht thuiszitten door de coronacrisis. Het is een duurzame schatkist.

Paulette van Ommen is een van de mensen in de duurzaamheidscommunity die altijd doorgaat. Dat was al zo toen ze nog bij EY werkte en daarna bij DSM. Zelfs nu ze als zelfstandig consultant ook thuis moet blijven. Alsof het een legpuzzel van duizend stukjes was, begon ze aan een verzameling van duurzame mini-acties die iedereen vanuit eigen huis kan ondernemen. Ook met kinderen, die zich beginnen te vervelen. En ook daarna, want ze houdt al rekening met de anderhalve metermaatschappij. We bieden een kleine bloemlezing.

Paulette begint in haar keuken.

+ Isabel Boerdam, initiatiefneemster van de Nationale Week Zonder Vlees, heeft speciaal voor alle thuisblijvers een unieke social media cursus Vleesminderen ontwikkeld. Voor €15 helpt ze jou persoonlijk, ruim twee weken lang, via je telefoon en op jouw eigen tempo.

+ Wil je lokale voedselinitiatieven en producenten steunen? De landelijke campagne #SupportYourLocalsNL steunt nu lokale ondernemers door haar tijdelijk platform in te zetten voor reguliere afhaalmaaltijden, in plaats van hun gebruikelijke 'magic boxes'. Samen Tegen Voedselverspilling heeft voor consumenten thuis ook  superhandige tips samengevat.

En, overgebleven wijnkistjes kun je omtoveren tot insectenhotels voor op je balkon of in de tuin!

Paulette stapt daarna over op de tuin en het balkon.

+ Van 1 tot 10 mei organiseert de Dierenbescherming een tuintelling. Hiermee willen ze vaststellen of tuinen vooral als bron van voedsel of ook echt als volwaardig leefgebied gezien kunnen worden. Ofwel, populair gezegd: is een tuin slechts een 'kroeg', 'hotel' of zelfs 'kraamkamer' voor wilde dieren? Door mee te doen aan onderzoek naar het nut van jouw tuin voor veelvoorkomende vlinders, vogels, zoogdieren en amfibieën, help je hen enorm. Ook zonder natuurkennis kan je meedoen.

+  Is een 'frisse-neus-met-physical-distance-wandeling' ook even geen verstandig plan voor jou? Een aantal virtuele wandelingen zijn ook de moeite waard, zoals deze in Nederland en deze in diverse nationale parken in de VS. Om maar even in de sferen van Google Earth te blijven: jouw eigen vierkante meter bos, elders in de wereld, kun je mogelijk maken en direct op de kaart zetten via het nieuwe initiatief Earth Today.

Paulette stapt daarna de slaapkamer in.

+ Met je oude slaapzak maak je Sheltersuit blij. Dit initiatief, voor en door daklozen, maakt van allerlei restmateriaal wind- en waterdichte jassen die ’s nachts kunnen worden omgetoverd tot slaapzak. De winkelketen Vrijbuiter en de kringloopwinkels van Het Goed zamelen de slaapzakken in. Woon je in de buurt van Enschede, dan kun je ze ook daar direct bij Sheltersuit afleveren. Een kapotte rits maakt niet uit; sluitingen worden verwijderd.

+ Mooie, nette kleding kun je doneren aan Dress for Succes. Werkzoekenden kunnen hier een geschikte outfit lenen voor een sollicitatiegesprek. Sommige filialen zijn momenteel gesloten, maar je kunt de kleding alvast apart bewaren in een zak. In Amsterdam-Zuid staat zelfs een speciale Dress for Succes kledingcontainer. 

Paulette adviseert ook alle smartphones even op te ruimen.

+ Nu je thuis zit verbruik je misschien minder mobiele data met je telefoon. Bij sommige telefoon aanbieders, zoals KPN en Vodafone, kun je de waarde van je niet-verbruikte MB’s doneren aan bijvoorbeeld het Leger Des Heils of een culturele instelling. 

+ Net als ik heb je vast duizenden (foto)bestanden op je telefoon, waarvan een deel ook wel weg kan. Het runnen van datacentra voor al jouw bestanden kost veel energie. Neem af en toe een paar minuten de tijd om kritisch te kijken wat weg kan. Velen gingen je voor: in september was er zelfs een Web Cleanup Day!

+ Heb je nog een oude telefoon liggen? Er zitten veel waardevolle grondstoffen in, dus gooi deze vooral niet in de vuilnisbak. Kun je ‘m (online) niet meer verkopen of een ander ermee verblijden, dan heeft Wecyle deze handige inzamelpunten kaart Ook zijn er inzamelbakken waarbij de restwaarde terechtkomt bij een goed doel. EEKO heeft bijvoorbeeld inzamelbakken door het hele land, maar, let op: de organisaties waar ze staan, zijn nu niet allemaal open.

Paulette blijft haar lijst actualiseren en zelfs uitbreiden. Haar nieuwste vondst is het Dreamlab van Vodafone. Wie klant is kan 's nachts de smartphone ter beschikking stellen ten bate van de vaccinatieresearch door het Britse Imperial College. Over deze app, die in eerste instantie voor Britse klanten is ontwikkeld: 'DreamLab harnesses your smartphone’s unused processing power to analyse complex data while you sleep, helping scientists identify existing drugs and food-based molecules that could benefit COVID-19 patients. Alongside thousands of other DreamLab users, you’ll help research better ways to fight COVID-19.'

Kortom: gebruik de extra tijd thuis goed. Tips nodig bij het opruimen van de kasten? Welke post je wel of niet in je brievenbus ontvangt? Hoe je de auto kunt verduurzamen? Je meterkast? Hier de link naar de schatkist van Paulette.

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier