Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Los Angeles doet plastic in de ban
Los Angeles doet plastic in de ban
26 mei 2012

Los Angeles doet plastic zakjes in de ban

Het gemeentebestuur van Los Angeles heeft het gebruik van plastic zakken in alle supermarkten van de stad verboden. Het is de grootste stad van de Verenigde Staten die plastic in de ban heeft gedaan.

De stemverhoudingen waren verbluffend: 13 tegen en 1 voor. Na onderzoek en een tweede stemming zullen de 7.500 grootste supermarkten een andere oplossing moeten aanbieden, als hun klanten niet zelf een boodschappentas of krat van huis meenemen om daar hun peanutbutter in te doen. Naar verwachting is dat over een half jaar de situatie. Kleinere winkeliers krijgen 12 maanden de tijd om een andere oplossing te verzinnen. Dat kan een papieren zak zijn, waar dan 10 cent vergoeding voor moet worden gevraagd.

Als dit allemaal is geregeld, zal Los Angeles hebben voorkomen dat maar liefst 2,3 miljard eenmalig gebruikte plastic zakjes per jaar worden verstrekt. “Die komen niet meer in de oceaan terecht”, zei een van de Council Members, Ed Reyers. Los Angeles zit als stad aan de kust aan de kant van de VS waar de enorme plastic soup in de Stille Oceaan drijft.