Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Eric van Eerdenburg, foto  Marie Cécile Thijs
Eric van Eerdenburg, foto Marie Cécile Thijs
04 mei 2012

Lowlands wil van diesel af

Eric van Eerdenburg van Lowlands wil alle muziekfestivals in Europa vergroenen, ja zelfs de hele evenementenindustrie. Om de dieselgeneratoren te vervangen, zijn nieuwe mobiele transformatorhuizen nodig.

Het gaat de directeur van Lowlands niet alleen om het vergroenen van de energie. Hij wil ook over op waterarme vliegtuigtoiletten. En alle urine van zijn gasten opvangen om er kunstmest van te maken. Voor al die investeringen is schaalgrootte nodig.

In de nieuwe P+ staat Van Eerdenburg op de cover. Een kort fragment uit het interview:

Is Lowlands viezer dan een normale stad?
Van Eerdenburg: “Nee, we zijn niet vervuilender, maar het is een tijdelijke infrastructuur en dat is altijd lastiger. Het past wel bij onze ideologie om het nog beter te willen doen. Maar dan moet je het groots aanpakken. Onze eerste pogingen waren goed bedoeld, maar zetten geen zoden aan de dijk: mensen op een fiets laten trappen zodat er een lampje ging branden. Dat stond niet in verhouding tot wat er werkelijk nodig is. Er moesten dus veranderingen komen.”

Wat is jullie huidige missie?
“We hebben nu een paar dingen prioriteit gegeven: energie, water en riool. We hebben geld geïnvesteerd in onderzoek hoe het beter kan. We kijken nu met een coalitie van partijen hoe we bijvoorbeeld van de dieselgeneratoren af kunnen komen. We hebben gemeten hoeveel energie we gebruiken en hoe hoog de piekbelastingen in ons stroomverbruik zijn. Wat kost ons een kilowattuur? In ons ideale businessplan hopen we het hele terrein op het gewone elektriciteitsnet aan te kunnen koppelen. Daarvoor moet een hele infrastructuur worden neergelegd. Er moeten verplaatsbare transformatorhuizen komen, zoals die in de bouw worden gebruikt. Met Alliander, de Powershop, en met de Club van Dertig hebben we een plan gemaakt hoe dat moet gaan functioneren. We willen nog dit jaar de schop in de grond zetten, maar er moeten nog wel wat meer neuzen in dezelfde richting gaan wijzen.”

Dat kunnen jullie nooit alleen opbrengen?
“Nee, dan zou de prijs per kilowattuur verdriedubbelen omdat de investeringen te hoog zijn. Ik moet het in tien jaar kunnen afschrijven; dat is de huurtermijn van het terrein. Maar we gebruiken alles maar drie dagen per jaar. We zoeken daarom samenwerking met de andere huurders van het terrein om het financieel wel mogelijk te maken.  Ook hebben we een Green Deal aangevraagd met de overheid; verouderde vastrecht wetgeving maakt het onbetaalbaar om te investeren in infrastructuur die niet 364 dagen per jaar gebruikt wordt. Dat moet veranderen.

“Als we deze methodiek kunnen invoeren, komt er een verhuurmarkt voor mobiele transformatorhuizen op gang brengen. Dan is er een nieuwe tijdelijke stroominfrastructuur voor de evenementenindustrie, dus ook voor kermissen, weekmarkten en noem maar op. Die opgedane kennis kunnen we delen met de buitenlandse collega’s, want de festivalagenda gaat van week tot week het hele continent over. Als die infrastructuur er ligt, willen we natuurlijk ook gaan kijken hoe we zelf stroom kunnen produceren. Als dat lukt dan hebben wij eigen, schone, goedkopere energie. Duurzaam hoeft niet duurder te zijn.”

Abonneer op P+ People Planet Profit

Gratis PDF van volledig artikel, zie linkerkolom onderaan.

Tekst Hetty Nietsch
Fotografie door Marie Cécile Thijs

Downloads

Meer info download je hier:

Lowlands groen (PDF) (232 kb)