Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
tabak
tabak
28 februari 2012

Lucky Strike: Eerste biologisch geteelde sigaret

De tabak in de nieuwe Lucky Strike ‘Additive Free’ is biologisch geteeld, alle smaakmakers zijn er uit, maar het filter is nog steeds een niet afbreekbare ramp. En roken blijft de gezondheid schaden

Wat zit er allemaal niet in deze nieuwe sigaret? Alle smaakstoffen waar rokers zo gewend aan zijn, zoals karamel, vanille, drop, suiker, koffie, sinaasappel, rozijnen, cacao, rozenolie en menthol. Het is niet alleen de nicotine die verslaafd, maar ook deze smaakmakers. Zelfs kalmerend valeriaanwortelextract zorgt voor een gemoedsstemming waar de verslaafde roker zich plezierig bij voelt. Niet minder dan 10 procent van een sigaret bestaat uit toevoegingen.

Ook al is British American Tobacco, de producent van deze nieuwe Lucky Strike, op zich goedkoper uit, de nieuwe sigaret kost per pakje 30 eurocent meer dan de traditionele verpakking. Zou het komen omdat het pakje er ook ecologisch uit ziet?

Ondank de biologische teelt blijft nicotine en teer slecht voor de gezondheid. De tabaksindustrie streed jarenlang tegen de wetenschappers die de relatie tussen longkanker en roken vastlegden. De voor deze juridische strijd ontwikkelde PR-technieken worden nu gebruikt door de lobby van klimaatsceptici. Daarom, biologisch of niet, de waarschuwingen voor de gezondheid blijven op het nieuwe pakje Lucky Strike staan: ‘Geen additieven betekent niet dat de sigaretten minder schadelijk zijn.’

De krant De Pers probeerde te achterhalen wat de reden is om met deze gezonder ogende variant op de markt te komen. Het zou kunnen zijn omdat de Europese Unie overweegt de smaakmakers in sigaretten te verbieden. Die stelling houdt Marc Willemsen aan, bijzonder hoogleraar tabaksontmoediging.

In De Pers zegt Willemsen: “Nu kan de tabaksindustrie zeggen dat die regelgeving niet nodig is, omdat ze zelf al die stoffen eruit halen.” Hij denkt niet dat de sigaretten bedoeld zijn om heel veel omzet te krijgen. Sterker nog, het zou volgens Willemsen mooi zijn voor de tabaksindustrie als niemand de biologische sigaretten wil roken. “Dan hebben ze de markt verkend en blijkt dat het product helemaal niet aan de behoeften van de consument voldoet”, zegt hij. “Een Europees verbod is dan de doodsteek voor de tabaksindustrie, -retail en de tabaksboeren en veel moeilijker door het parlement te krijgen.”
British American Tobacco ontkent deze handelswijze.

Biologische sigaretten waren vroeger heel gewoon, maar Natural American Spirit was de eerste met de herintroductie in 1982. Ook deze pakjes worden voorzien van waarschuwingen voor de gezondheid.