Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Maria van der Heijden MVO Nederland
Maria van der Heijden MVO Nederland
05 november 2017

MVO Nederland versnelt transitie

Nu het duurzame beleid in Nederland staat, wil MVO Nederland snel doorpakken. De tijd dringt. Hoe jaag je de verduurzaming aan? Daar zijn vier versnellers voor nodig. Het zijn de koplopers in het bedrijfsleven die met dit nieuwe beleid voor de transitie gaan zorgen.

De P+ Special van deze week lanceert de 4 versnellers waarmee MVO Nederland in 2025 de transitie naar de nieuwe economie wil realiseren.

+ Agenda bepalen

Meer focus op groene en sociale doelen

+ Duurzame bedrijven uitbreiden

Meer bedrijven die duurzaam opereren

+ Marktaandeel van koplopers vergroten

Meer duurzame opdrachten en markten

+ Spelregels veranderen

Meer snelheid in beleid en uitvoering

“Versnellen is key”, zegt Maria van der Heijden, directeur van MVO Nederland, in deze nieuwe P+ Special. Anders gezegd: “haastige spoed is goed.” Per 1 januari 2018 gaat de netwerkorganisatie formeel samen verder met De Groene Zaak. De bundeling zorgde voor een verscherping van de missie. Koplopers onder de bedrijven worden daarin leidend. Zij maken niet alleen de grootste snelheid, maar trekken ook nog eens andere ondernemingen mee.

Zo gaat dat volgens de transitiekunde.

Duurzaam ondernemen begint bij leuke duurzame initiatieven, met symbolische projecten. Het is een eerste fase waarin een bedrijf onderzoekt wat de mogelijkheden zijn. In fase twee ontwikkelen ondernemingen zelf serieuze producten en diensten. Duurzaamheid wordt zo een onderdeel van de bedrijfsvoering. Keurmerken en certificaten ontstaan. In fase drie realiseren bedrijven zich dat ook hun producten en diensten het grotere duurzaamheidsprobleem niet kunnen oplossen. Er ontstaat een visie voor een sector, of zelfs sectoroverstijgende afspraken, ook al zijn deze vrijwillig en niet wettelijk bindend. MVO is dan inmiddels een strategie geworden. In fase 4 volgt de verankering in de missie en ontstaat er een purpose driven organisatie, een organisatie die in de kern onderdeel is van de maatschappij en zich verantwoordelijk voelt voor de planeet en de mensen. De transitie is dan een feit. MVO zit dan in het DNA van het bedrijf.

Van der Heijden: “De overheid volgt, altijd. Bedrijven geven het voorbeeld, de wetgeving komt daar achteraan. En dan heb je meteen het peloton en de achterblijvers te pakken. Die gaan pas meedoen als het gemeengoed wordt, als het kantelpunt is bereikt.”

Er is ook een finishlijn gezet. Van der Heijden: “De missie van MVO Nederland is om in 2025 het kantelpunt te realiseren van de nieuwe economie. Een economie waarin bedrijven MVO in het DNA hebben en substantieel bijdragen aan het realiseren van de Sustainable Development Goals.”

Lees deze P+ Special waarin 4 koplopers uit de netwerken van MVO Nederland hun ervaringen met deze 4 versnellers doorgeven.

 

Downloads

Meer info download je hier:

MVO Nederland zet in op 4 versnellers (1278 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier