Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
MVO in de zorgsector
MVO in de zorgsector
07 april 2012

MVO Nederland: Manifest voor de zorg

Hoogste tijd voor actie! Dat concludeerden Milieuplatform Zorgsector, MVO Nederland en NIGZ na onderzoek naar het MVO-gehalte binnen ziekenhuizen en zorginstellingen. Het resultaat: een manifest dat inmiddels door ruim zestig betrokken partijen in de zorgsector is ondertekend.

De initiatiefnemers willen de zorgsector van ‘nieuwe vleugels en nieuwe teugels’ voorzien, zo staat te lezen in het eerste MVO-manifest, dat in januari openbaar is gemaakt. Het Gezondheidsinstituut NIGZ, een landelijk deskundigheids- en informatiecentrum, Milieuplatform Zorgsector (MPZ) en MVO Nederland staken vorig jaar de koppen bij elkaar, omdat ze constateerden dat de zorg ver achter bleef in de ontwikkeling van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

“Het proces loopt traag. In de zorgsector staat weliswaar de patiënt centraal, maar dat zegt nog niks over de inrichten van de bedrijfsvoering”, legt projectcoördinator Hélène van der Vloed van MVO Nederland uit. “Daarom is de ontwikkeling van maatschappelijk verantwoord organisatiegedrag in de zorg achterop geraakt. Bedrijven onderscheiden zich tegenover concurrenten die niks aan MVO doen. Die concurrentie heeft lange tijd geen rol gespeeld in de zorg.” Met het manifest moet het thema hoger op de agenda komen, stelt ook MPZ- directeur Adriaan van Engelen. “Er is wel genoeg kennis van MVO, maar door de drukte van alle dag komt het management niet aan daden toe. Met het manifest vliegen we nu het thema direct bij de directies binnen.”

MVO Nederland is nu een rondgang gestart langs ziekenhuizen en zorginstellingen om uit te leggen wat de meerwaarde van MVO in de zorg is. “De zorg heeft nog niet voldoende in beeld hoe ze een verschil kunnen maken met maatschappelijk verantwoord ondernemen”, legt Van der Vloed uit. “Er werken 440 duizend mensen in de sector. Het gaat dus om een gigantische werkgever. Alleen al met zijn inkoopkracht kan deze sector maatschappelijke veranderingen tot stand brengen: als alle Raden van Bestuur besluiten om voortaan duurzame koffie aan te bieden, reken dan maar dat de koffiebranderijen een enorme inhaalslag gaan maken. Want zoveel afnemers wil iedereen wel.”

Het manifest werd aanvankelijk door twintig voortrekkers getekend, waaronder zorgverzekeraars, een farmaceut, zorginstellingen, financiële partners en kennispartners. Inmiddels hebben zich al zestig betrokken partijen gecommitteerd aan invoering van MVO in de gehele organisatie. Een nieuw opgericht MVO-platform gaat voor het nodige netwerk en de kennis zorgen. Doel is ook bestaande best practices uit te wisselen.

Het volgende nummer van P+ (verschijning eerste week van mei) zal heel wat voorbeelden tonen van ziekenhuizen met MVO-initiatieven. Het zijn op onderdelen hele mooie Best Practices, maar het eerste ziekenhuis in Nederland met een volledig geïntegreerd MVO-beleid moet er nog komen.

Abonneer op P+ People Planet Profit

Tekst Astrid van Unen

Downloads

Meer info download je hier:

MVO Manifest voor de Zorg (81 kb)