Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Makers Unite
Makers Unite
21 april 2021

Makers Unite: Van reddingsvesten tot Ben & Jerry’s

Eerst maakten ze de meest opvallende sleeves voor laptops ooit gezien. Gemaakt van fel oranjegekleurde reddingsvesten van vluchtelingen, achtergelaten op Griekse stranden. Makers Unite wisten er maar liefst 7000 te verzamelen en een nieuw leven te geven. Inmiddels levert het team onder leiding van Thami Schweichler ook al hippe T-shirts aan medewerkers van het duurzame ijsmerk Ben & Jerry’s van Unilever. 

Het team van Makers Unite wordt gepresenteerd in een mini P+ Special, met Schweichler rechts op de achtergrond, met een grote rol stof op de schouder. Deze digitale uitgave maakt deel uit van een reeks artikelen over circular fashion die in samenwerking met Stichting DOEN wordt gemaakt. 

Zelf spreekt Schweichler liever niet over vluchtelingen. “Bij Makers Unite geloven wij dat het samen maken van producten verbinding tussen nieuwkomers en lokale mensen kan creëren. Nieuwkomers is een respectvolle manier om migranten te benoemen, mensen met een vluchtelingenstatus of mensen die hier asiel aanvragen. Syrië was voor de oorlog een bekende productieplek van textiel op de wereld. De oorlog bracht heel veel textieltalent naar Nederland. Ook in onze sociale onderneming, die nu uit 17 mensen bestaat.” 

Schweichler is de drijvende kracht achter het initiatief: “Ik ben een sociaal designer van Braziliaans-Nederlandse afkomst. Ik zie gebruikt textiel als middel om een verhaal te vertellen. Het verdient een tweede kans, net als mensen. Toen we begonnen hebben we 7000 reddingsvesten van vluchtelingen naar Nederland gehaald, om dat materiaal te hergebruiken. Daar op de stranden werden de oranje vesten gezien als vervuiling. Wij zagen het als een economische kans. We hebben er tassen van gemaakt, sleeves voor iPads en laptops, maar ook kleding.”

Inmiddels maakt Makers Unite samen met bedrijven vrolijke ‘fashion statements’, zoals Schweichler ze noemt. “Wij helpen bedrijven om voor hun textielproblematiek een oplossing te vinden. Zo kunnen we voorkomen dat bedrijfskleding wordt weggegooid. We geven dit terug aan hun medewerkers in de vorm van accessoires, tassen, agenda’s. Producten waarin de duurzame waarden van een bedrijf worden gereflecteerd. Dat doen we vooral op verzoek van een bedrijf, in co-creatie.”

Welke bedrijven dan? “We hebben een collectie shirts voor Ben & Jerry gemaakt, we zijn bezig met mondkapjes van circulair textiel. We proberen met deze producten het werk ook thuis nog betekenis te laten hebben. Dus maken we van circulair textiel spullen voor de kinderen, voor de sportschool en voor school. Door creatiever te zijn laten we zien dat textiel een grondstof is die nooit weggegooid zou moeten worden.“ 

Download P+ mini Special over Makers Unite

Website Makers Unite

 

 

Downloads

Meer info download je hier:

Makers Unite mini Special P+ (469 kb)