Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Marble Berriez bananenjurkje
Marble Berriez bananenjurkje
22 april 2021

Marble Berriez: Monodress met vrolijke bananen

Wil een kledingstuk circulair zijn, dus makkelijk te recyclen, dan bestaat het uit slechts 1 enkele soort materiaal. Met dat idee lanceerde Marrika van Beilen haar supervrolijke jurkjes, bedrukt met kleurrijke motieven. Ze bestaan alleen uit Tencel, een stof gemaakt van eucalyptusbomen uit duurzaam beheerde bossen. De naam van haar label: Marble Berriez, verwijzend naar het meest kleurige tropische vruchtje op aarde.

De zomerse jurkjes van Marble Berriez worden gepresenteerd in een mini P+ Special. Deze digitale uitgave maakt deel uit van een reeks artikelen over circular fashion die in samenwerking met Stichting DOEN wordt gemaakt.  De bananenjurk leidde al tot groot enthousiasme bij Agrofair, de grootste groothandel in fair trade bananen in Europa, dat dit jaar het 25-jarig jubileum viert.

Marrika van Beilen legt in deze P+ mini-Special uit hoe ze op de naam van haar label kwam: “Marble berries groeien in Afrika en lijken op een blauwe bosbes, maar het is een heel hard en knikkerachtig fruit. Niet-eetbaar. Het wordt gebruikt voor decoratieve doeleinden, door de bijzondere lichtweerkaatsing waar je heel veel kleuren in ziet. Het blijft tientallen jaren mooi. Ik heb marble berries met een Z geschreven om er een twist aan te geven. Zo past het qua waarde en qua funfactor bij mijn fashion label.”

Van Beilen is communicatieadviseur die altijd al liefde voor mooie, kwalitatief goede kleding had. “Zelfs toen ik nog studeerde spaarde ik liever voor een mooi kledingstuk dan dat ik iets snels kocht. Ik draag nog steeds die jurken, die ik nu toch al twintig jaar heb.”

Maar dat verklaart nog niet waarom ze zelf jurken ging ontwerpen: “Er komen gelukkig steeds meer duurzame labels op de markt. Toch miste ik daar kleur en elegantie in. Het is vaak wat monotoon. Zo ben ik zelf op zoek gegaan naar stijlvolle vrouwelijke designs. Dat mijn jurken goed aanslaan bij Vlaamse klanten zegt wel iets; juist daar is de stijl wat vrouwelijker dan in Nederland.”

Hoe ze zelf haar lijn typeert? “Ik ben voor gewaagde prints op jurkjes van een tijdloos klassiek design. Omdat ik alleen met ecologische en circulaire materialen wil werken, ben ik uitgekomen op Tencel ™ als stof. Het wordt gemaakt van eucalyptusbomen uit goed beheerde bossen. Bij de productie is weinig water nodig en zelfs dat wordt door de firma Lenzing in Oostenrijk weer hergebruikt. Andere stoffen dan Tencel™ verwerk ik niet, zodat een jurkje eenvoudig te recyclen is. Ik vond in Eindhoven een textieldrukkerij die alleen met ecologische en gecertificeerde inkten werkt, voor de prints. De ritsen zijn van gerecycled materiaal, de knoopjes deels van hennep en deels van gerecycled polyester. Zelfs de hangers zijn van gerecycled karton.”

Haar ‘bananenjurkje’ leidde al tot groot enthousiasme bij de groothandel in tropisch fruit, Agrofair. Het bedrijf bestaat alweer 25 jaar en is uitgegroeid tot de grootste handel in tropische fair trade producten in Europa. Zelf zegt Van Beilen over deze dress: “Mijn best lopende jurk is die met tropische motieven. De meest gewaagde is de bananenjurk. Ik wilde ook graag iets opvallends erbij en mijn panel van vriendinnen zei: dan moet je die ook doen.”

Download mini-Special over Marble Berriez

Downloads

Meer info download je hier:

Marble Berriez mini-Special circular fashion (305 kb)
Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier