Skip to main content
P+ Logo
Best Practices voor een duurzame toekomst
Marqt btw
Marqt btw
02 januari 2019

Bij Marqt blijft groente en fruit op 6 procent btw

Eetwinkel Marqt berekent de btw-verhoging van 6 procent naar 9 procent op onbewerkte groente en fruit niet door aan de consument. De retailer is het niet eens met de keuze van de overheid om de prijzen van deze gezonde categorie voeding te verhogen.

Het gros van alle levensmiddelen wordt door de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent duurder. Dat terwijl veel Nederlanders het lastig vinden om een gezond voedingspatroon aan te nemen. Bijna de helft van de Nederlanders is te zwaar en eet bijna 120 gram groente en 70 gram fruit per dag minder dan het Voedingscentrum aanbeveelt. 

“Door deze maatregel worden ongezonde, goedkope producten, die vaak sterk bewerkt zijn, nog aantrekkelijker ten opzichte van gezonde producten. Daar zijn we het niet mee eens, dus stimuleren we de gezonde keuze. We vinden het belangrijk om daarin te investeren”, zegt Joost Leeflang, directievoorzitter bij Marqt. 

Marqt is opgericht in 2008 met als ultieme droom een eerlijk voedselsysteem. De retailer biedt smaakvolle producten die zo dicht mogelijk bij hun natuurlijke oorsprong staan en gemaakt zijn met respect voor mens, natuur, milieu en dier. De eerste winkel werd geopend aan de Overtoom in Amsterdam-West. Inmiddels telt Marqt 16 winkels, in Amsterdam, Rotterdam, Haarlem en Den Haag. 

P+ gaf eerder aandacht aan deze omstreden btw-verhoging. Stichting DOEN bepleitte zelfs volledig afschaffen van btw op groenten en fruit. Teun van de Keuken vond een verhoging 'stupide'. In het Financieele Dagblad stelde columnist Mathijs Bouwman dat een lagere btw op onbewerkte groente en fruit geen goed instrument zou zijn voor gedragsverandering. Hij dacht eerder aan een suikertax en een vettax, om Nederland gezonder te krijgen. 

Ondertussen loopt de teller bij voedselwaakhond Foodwatchgewoon door. Inmiddels hebben 114.334 mensen aangegeven het niet eens te zijn met het duurder worden van groente en fruit. Foodwatch wijst er op dat sinds de eeuwwisseling suiker 18 procent duurder is geworden, maar de prijs van groenten met 50 procent is gestegen en fruit met 41 procent. Foodwatch op de website: "De supermarktschappen liggen vol spotgoedkoop junkfood. Een donut kost 55 cent, een Mars pakweg 36 cent, een roze koek 16 cent en een appelkoek …. 11 cent. Een appel daarentegen kost 59 cent, een paprika 99 cent en een avocado al snel meer dan een euro. De prijsverschillen tussen junkfood en gezond eten worden al jarenlang alleen maar groter."

 

Wil je ook onze gedrukte Marktboeken over een duurzame toekomst ontvangen?
Abonneer je dan hier